Otthon

Programtippek a hosszú hétvégére – tervezzünk előre!

Az ősz igazán kegyes velünk, hiszen egymáshoz közel két hosszú hétvégének is örülhetünk. Míg az elsőn már túl vagyunk, még nem késő valamilyen felejthetetlen programot szervezni a következőre. Mutatunk néhány tippet, hogy hova érdemes elugrani ebben a néhány napban.

Ha szép az idő

Menjünk a lombok közé!

Ha szeretnénk szó szerint a hulló falevelek között sétálni, akkor irány az erdő, jó célpont lehet például a Kaposvárhoz közeli, Somogy megyei Kaszó, ahol jó idő esetén csodás őszi sétát tehetünk a lombkorona-ösvényen. Bár erdei sétát sok helyen tehetünk az országban, kevés helyen van lehetőségünk valóban a lombok között sétálni, testközelből megcsodálni a fák koronáit. Ez nemcsak a magasság miatt különleges élmény, hanem mert közelebbről figyelhetjük meg az erdő lakóinak életét, új oldalról ismerhetjük meg a fákat, amelyeket eddig lentről csodáltunk csupán. A 9,5 méter magasságban, 124 méter hosszan húzódó ösvényen interaktív táblák segítenek a tájékozódásban, megismerni az erdő lakóit, növényeket és állatokat, amelyekből gyerekek és felnőttek egyaránt sokat tanulhatnak.

Fotó: iStock.com/Geribody

Fotó: iStock.com/Geribody

Program gyerekekkel

Motolla játszóház

Ha esetleg nem lesz szerencsénk az időjárással, de mégis szeretnénk apró gyerekeinknek felejthetetlen élményt szerezni, ez a hétvége remek alkalom arra, hogy meglátogassunk egy közeli játszóházat. A fővárosiaknak jó választás lehet a Marczibányi Téri Művelődési Központ játszóháza, a Motolla. A játszóházban minden szombaton várják a kicsiket és nagyokat, hogy közösen kézműveskedjenek, november 3-án például az őszre hangolódva együtt készíthetnek képeket az évszak terméseiből.

Otthonülőknek

Ha nem szeretnénk közösségbe menni, otthon is csaphatunk egy remek kézműves hétvégét a gyerekekkel, hiszen az ősz terméseit bárhol összegyűjthetjük, elővehetjük a régi festékeket, papírokat és ecseteket és átalakíthatjuk az étkezőt egy igazi gyerekbirodalommá. Ha a rossz idő miatt a lakásba szorulunk, gondoskodjunk róla, hogy lekössük a gyerekeket. Ne foglalkozzunk a főzéssel, rendeljünk egy nagy családi pizzát valamelyik nap és a délelőtti közös barkácsolás után délután tarthatunk egy békés mesedélutánt is, de ha van kedvünk hozzá, közös főzőcskézésbe is kezdhetünk.

Nagyétkűeknek

Black Food Fesztivál

Budapest első Black Food Fesztiválja igazi csemegének ígérkezik a novemberi hosszú hétvégén, amely miatt érdemes a főváros felé venni az irányt. Fekete gyümölcsök, fekete zöldségek, kávézselé, csokoládé, fekete keksz és fekete koktél, avagy minden, ami finom és ráadásul fekete kapható lesz a fesztiválon. A halloweenre hangolódó esemény másik különlegessége, hogy nem használnak majd állati eredetű alapanyagokat, így a vegán étrendet folytatók is bátran ellátogathatnak a rendezvényre a Flow Speciality Coffe Bar & Bistróban. A belépő 1700 forint, amelyért 8–10 séf, cukrász és más kiállító fekete finomságaiból vásárolhatunk.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Séta és emlékezés

Fiumei úti sírkert

Ha nincs lehetőségünk vidékre utazni a fővárosból, vagy éppen ott töltünk pár napot a hosszú hétvégén, érdemes ellátogatni a Fiumei úti sírkertbe, amely nem a hagyományos értelemben vett temető, hanem egy hatalmas park a dübörgő városban, ahol egy percnyi nyugalmat lelhetünk. Nemcsak halottak napja környékén, hanem az év bármely szakában megér egy kis időt szánni rá, hiszen gyönyörű, arról nem is beszélve, hogy a történelem nagyjainak emlékművei között sétálhatunk. Ebben az időszakban a sok-sok gyertya még megkapóbbá teszi a sírkertet, vigyünk magunkkal egy mécsest és tegyük egy számunkra kedves író, költő sírjára.