Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Otthon

Filmek, amikben főszerepet kapnak a múzeumok

Múzeumba járni érdekes és izgalmas – az állandó kiállítások is sok-sok kincset tartogatnak a számunkra, az időszakos tárlatok pedig mindig más és más világokba repítenek bennünket. Festmények, szobrok, kerámiák és ásatásokban talált ereklyék ejthetnek rabul bennünket, olyan élményt adva, ami egész életünkben elkísérhet bennünket. Ezért is lehet fontos megszerettetni a múzeumokat a gyerekekkel, akik sokat tanulhatnak az ott láttottakból, hallottakból. De felnőttként is sok hasznos és érdekes dolgot tanulhatunk meg a kiállított tárgyak révén.

A múzeumok titokzatos világa a filmek készítőit is megihlette már, nem is egyszer. Sok filmben egy-egy jelenet erejéig mutatkozik be egyik-másik múzeum, máshol akár a főszerepet is megkaphatja a világ valamely patinás épülete. Ez utóbbiak közül válogattunk össze egy csokorra valót.

Szédülés (Vertigo), 1958

A film Alfred Hitchcock egyik legnépszerűbb pszichodrámája, amely számtalan technikai újítást tartalmaz – ezért eleinte nem is aratott osztatlan sikert az alkotás. A történet úgy kezdődik, hogy egy volt rendőr magánnyomozóként kap egy megbízást, miszerint egy régi barátja feleségét kell megfigyelnie. A nő minden napját egy múzeumban tölti, egy női arckép bámulásával. A férfi eleinte csak figyeli, majd meg is ismerkedik a nővel, aki később az életét veszti. Később azonban találkozik valakivel, aki nagyon emlékezteti a halott asszonyra. (Wikipédia)

 

 

A Thomas Crown-ügy (The Thomas Crown Affair), 1999

Nagy klasszikus a kilencvenes évek végéről Pierce Brosnan és Rene Russo főszereplésével. Thomas Crown milliomos, vagyis bármit megvehet magának, amit csak szeretne – éppen ezért új izgalmak után néz. Olyasmit keres, amit pénzért nem lehet megkapni. Amikor eltűnik egy Monet-festmény a világ egyik leghíresebb múzeumából, akkor ki gyanakodna éppen egy milliomos elkövetőre? Talán csak egy nyomozónő, aki mindent megtesz, hogy megtalálja a műkincset.

 

 

Az orosz bárka (Russkij kovcheg), 2002

Adott egy kortárs orosz filmrendező, aki váratlanul a 17. századi szentpétervári Ermitázsban találja magát – egy francia diplomata társaságában különböző korszakokba cseppen, és kísérőjével bepillanthatnak az Orosz Birodalmat egykor markukban tartó uralkodók életébe. A két férfi szenvedélyesen vitatja meg a látottakat a vágás nélküli jelenetekben.

 

 

A Da Vinci-kód (The Da Vinci Code), 2006

Egy világsikerű könyv világhírű filmadaptációja Tom Hanks főszereplésével. A történet szerint a neves amerikai tudós, Robert Langdon éppen Párizsban tartózkodik, amikor megölik a Louvre egyik kurátorát. A rendőrség abban bízik, hogy Langdon segíthet megfejteni a rejtélyt. A tudós azonban szakértőből hamarosan gyanúsított lesz. Menekülés közben két titkos egyházi társaság évszázadok óta tartó harcába keveredik bele.

 

 

A bűn árfolyama (The International), 2009

Louis Salinger (Clive Owen) Interpol-ügynök és Eleanor Whitman (Naomi Watts) kerületiügyész-helyettes elszántan küzdenek, hogy leleplezzék a világ egyik legnagyobb befolyású bankját, amely gyanújuk szerint a világ különböző pontjain végrehajtott terrorcselekményeket pénzel. Számtalan veszélyes helyzetbe kerülnek nyomozás közben, ahol nemegyszer az életük a tét.

 

 

Éjszaka a múzeumban (Night at the Museum), 2006

Nem véletlenül hagytuk ezt a vígjátékot a végére: ki ne ábrándozott volna soha arról, hogy mi lenne, ha a múzeumban kiállított bábuk, állatok és szobrok életre kelnének? Ebben a filmben a Ben Stiller által játszott biztonsági őr átélheti ezt az olykor igencsak veszélyes kalandot.

 

 

A témával Gyerekek a múzeumban címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Csillag Edina, Szabadhegyi Zita és Lovass Dóra, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A legutóbbi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.