Otthon

Ne dobjuk ki! – Ócska bicikli újrahasznosítása otthonunkban

Amikor a tizenkilencedik században létrejött az első emberi erővel hajtott kétkerekű jármű, még kevesen gondolták, milyen fontos szerepet tölt be később az életünkben. Sporteszköz és a kikapcsolódás kelléke, sőt, egyes hadseregekben létezett kerékpáros zászlóalj is. Közösségszervező ereje az elmúlt száz évben nőtt nagyra: gondoljunk csak a nagy közös bicajozásokra szerte a világon, vagy a nagyvárosi közlekedés autós dominanciája ellen fellépő biciklisták látványos felvonulására, amelyet a fizikából kölcsönzött kifejezéssel „Kritikus Tömegnek” hívnak. Létezik olcsó drótszamár és sokmilliós bringa, elektromos változat és egyszerű bicaj, amelyen még sebességváltó sincs. Van sportos és van kényelmes, és még számtalan változat és átmenet. Értékétől függően használjuk hosszabb-rövidebb ideig, költünk rá és szeretve ápolgatjuk – aztán, ha eljön az ideje, megszabadulunk tőle. Ha még értékesíthető, eladjuk, de sokszor magára hagyjuk vagy egyszerűen kihajítjuk. Pedig…!!!

Konzol mosdókagyló alá

Van egy agyonhasznált biciklid a garázs egyik rejtett zugában? Mielőtt kidobod, gondold át, mire lehetne újrahasznosítani.

 

Dohányzóasztal

Épp mostanában zajlik a lomtalanítás. Ilyentájt könnyen találhatunk egy-két útszélen heverő régi cangát. Kapd ki a kerekeit, és készíts vagy készíttess belőle dohányzóasztalt!

 

Ötletbazár

Tárolókosár, olvasólámpa, gyertyatartó, bárszék, csillár, falióra… Kattintgasd végig a fotókat, szuper ötleteket kínálnak képről képre!

 

Csillár

Nem igényel elektroműszerész-tudást az elkészítése, és egy ilyen csillár igazán jópofa dísze lehet a lakásnak, például a gyerekszobának.

 

Dekorációként

Bejárati ajtó mellé, falhoz támasztva, még emlékeztetve a járgány első életciklusára. Ahogy az ötlet gazdája mondja: az öreg bringák nem halnak meg, csak kapnak egy kis virágdíszítést, és máris új funkciójuk van.

 

Polctartó konzol

Kerékpáralkatrész mint polctartó elem. Ötletes, látványos, mindjárt elüt a tömegbútorok által forgalmazott egyendaraboktól. Karaktert ad a polcnak, és még erős is.

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Óvónő vagyok, vidéken élek, a Balatonnál. Szabadidőmben egyedi kérésre, személyre szólóan alkotok, fából és a természet kincseiből. Ötleteim megvalósításához a védelmet nyújtó, a családi összetartozás és szeretet szimbólumát, a házformát találtam a legszebbnek. A teremtett világ szépségei és azok kreatív újragondolása iránti szeretetemet ösztönző hatással szeretném továbbadni mások felé.