Otthon

Ezekből az ünnepi ételekből nem szabad a kutyánknak adni

Hajlamosak vagyunk annyira szeretni a kutyánkat, hogy minden jóval szeretnénk elhalmozni. Ám azok a dolgok, amik az emberek világában finom csemegének számítanak, a kutyák számára igazi ellenségek lehetnek. Az ünnepi menüvel is csínján kell bánni, nem adhatunk nekik minden finom falatból, mert az egészségük láthatja kárát. A szakemberek szerint ezekből az ünnepi ételekből nem szabad a kutyánknak adni.

Olyan aranyosan tudnak nézni, bármit is eszünk, hogy egyszerűen alig bírjuk ki, hogy ne adjunk nekik a saját ételeinkből. És talán mindent meg is esznek a kutyák, ezért is fontos, hogy odafigyeljünk arra, milyen finomságok landolnak a tálkájukban. Az ünnepi időszakban sokan szeretnénk, ha a kutyánknak is különlegesebb lenne ez az időszak, ezért szívesen kedveskedünk nekik olyan ételekkel, amiket máskor nemigen ehetnének. Csakhogy nem minden emberi finomság jó a kutyák számára, sőt! Könnyen az egészségük láthatja kárát. A szakemberek szerint ezekből az ünnepi ételekből nem szabad a kutyánknak adni.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

Szerecsendió és fahéj

A téli időszaknak megvannak a maga illatai és ízei, amiket főleg a fűszereknek köszönhetünk. Nem szabad azonban alábecsülni a fűszerek erejét: nagy mennyiségben a szerecsendió zavartságot, magas vérnyomást vagy akár rohamokat is okozhat a kutyáknál. A fahéj pedig emésztési zavarokhoz, gyomorproblémákhoz vezethet náluk.

Csokoládé

A csoki egész évben tiltólistán van – télen se adjunk a kutyánknak csokoládét ajándékba. Káros hatással lehet a májukra, valamint gyors és intenzív bélrendszeri problémákat okozhat.

Vöröshagyma, fokhagyma

A vörös- és a fokhagyma sok ételünkben megtalálható, ezért is nehezebb feladat, hogy távol tartsuk a kutyánkat tőlük. Az emésztési problémákon túl kárt tehetnek a vörösvérsejtek egészségében a kutyáknál.

Xilit

Manapság sokszor xilittel vagy más édesítőszerrel pótoljuk a különféle ételeinkben a cukrot. Csakhogy a kutyák számára a xilit tiltólistás: életveszélyes változásokat okozhat a vércukorszintükben.