Otthon

5 ok, amiért a mesék jó hatással lehetnek a gyerekekre

Mesélni és mesét hallgatni egyaránt szórakoztató, mert közben egy olyan világba repíthet a képzeletünk, amelyik sokkal színesebb és érdekesebb, mint a valóság. Királylányok, sárkányok és hercegek földjére, ahol a jók elnyerik méltó jutalmukat. Ezt a gyerekek is nagyon jól tudják, mégis mindig izgulnak, mert sosem lehet tudni, milyen fordulatot hoz a mese vége. Íme 5 ok, amiért a mesék jó hatással lehetnek a gyerekekre.

Gyerekkoromban imádtam a meséket. Szerettem, amikor anya felolvasott egy mesét este, elalvás előtt. Általában Benedek Elek vagy a Grimm testvérek gyűjteménye került elő. Az abszolút kedvencem a Világszép nádszál kisasszony volt, de általában szerettem a királykisasszonyos, hárompróbás történeteket. A testvéreimmel a tévében leadott Magyar népmeséket is kedveltük, azok közül a Macskacicó fogott meg a legjobban. Lehetne elemezgetni, hogy vajon miért ezek a mesék tetszettek, milyen rejtett elfojtás, félelem vagy kivetített vágy (vagy nem tudom, még mi minden) bújhatott meg a kedvenc meséim kiválasztásában – nem bánom, ha valaki megteszi, de megvagyok anélkül is. Mert visszatekintve nemigen látom kárát, hogy sok mesét hallottam, láttam, olvastam, sőt! Nagyon jól szórakoztam, szerettem elképzelni a meséket. A gyerekek másképp gondolkoznak, mint a felnőttek. Hogy féltem-e a boszorkányoktól? Igen. De valahogy mégis tudtam, hogy az nem a valóság. És később azt is tudtam, hogy bár a valóságban nincsenek gonosz boszorkányok, furfangos ördögök vagy az ajtófélfára írt üzenettel becsapható halál (ezen a mesén például mindig jót mulattam), viszont vannak rosszindulatú és gonosz emberek, akikben nem szabad megbízni. Íme 5 ok, amiért a mesék jó hatással lehetnek a gyerekekre a szakértők szerint.

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fejlesztik, erősítik a képzelőerőt és a kulturális műveltséget

A gyerekek fantáziája határtalan és egyedülálló. Ezt pedig nemcsak a történetek vagy játékok kitalálására képesek használni, hanem kucsszerepet játszhat a kreatív gondolkodás kialakulásában, és később meghatározhatja az oktatásban, a karrierben és általában az életében, az életmódjában vállalt szerepét. A képzelőerővel kulturális műveltségre is szert tehetnek, hiszen minden nemzetnek másmilyenek a tündérei és a boszorkányai. Kíváncsiságra ösztönözhetik a gyerekeket, hogy érdeklődjenek, tanuljanak új dolgokat, felfedezzenek új helyeket, új szokásokat.

Megtanulhatják belőle, hogy mi a jó és mi a rossz

A mesékben mindig rejlik erkölcsi lecke. A szereplőkről egyértelműen megállapítható, hogy ki a jó, ki a rossz és a szeretet, az önzés, a kapzsiság, az önzetlenség és a veszteség is szerepel a legtöbb történetben valamilyen formában. A mesék így tanítják meg a gyerekeket arra, hogy miért fontos jót és jól cselekedni másokkal. Segíthetnek nekik a helyes és a helytelen megértésében, ráadásul nem közvetlen, direkt tanítással, hanem következtetéseken keresztül, amiket a gyerekek saját maguk végeznek el. És bár a való világban nem mindig a jók győznek, ez a lecke mégis fontos, hogy a gyerek arra törekedjen, hogy ő jó legyen és ne gazember.

Fejlesztheti a kritikus és logikus gondolkodásukat

A történetekben ugyanis egyértelműen látszik, hogy a szereplők döntései következményekkel járnak és megtudják, hogy mi történik velük attól függően, hogy milyen úton indultak el egy-egy helyzetben. Nem minden karakter „született” arra, hogy jó legyen, a hercegek is lehetnek ostobák és a boszorkány is lehet jóságos. Amit ezek a történetek megtaníthatnak, az valójában az, hogy a rossz döntések negatív következményeket vonzhatnak magukkal. De ha megfelelően cselekszik valaki, akkor nem kell félnie a „büntetéstől”.

Fotó: iStock.com/Choreograph

Fotó: iStock.com/Choreograph

Segíthetnek az érzelmek kezelésében

A mesék megtaníthatják a gyerekeket arra, hogy hogyan kezeljenek egy-egy helyzetet, egy-egy konfliktust. Segíthetnek nekik a szorongás kezelésében, amit egyébként még nem tudnak elmagyarázni, csak érzik. A mesékben a gyerekek leginkább a főhőssel azonosítják magukat, aki a történet végén valahogy győzedelmeskedik. Végül saját magukban találják meg a kedvenc mesehőseiket.

Szórakoztatóak

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a mesék szórakoztatóak is. A valóságtól messzi világba repíthetnek bennünket, ahol sárkányok védik a kastélyt és hercegek harcolnak a királylányok kezéért, no meg a fele királyságért. De például Harry Potter világa is magával ragadó. Elképzelni a sok varázslatot, átélni a képzeletünkben a sok kalandot – igazán érdekes és izgalmas, sokszor olyan, mintha a valóságban éltük volna át. A felnőtt fejjel olvasott novellák és regények pedig ugyanezt az elképzelt, gondolatébresztő és tanulságos világot adják meg nekünk.

A témával Mese vagy valóság? címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Vaskor Gréta, Farkasházi Réka és Felhősi Gabriella, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.