Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Siker

Schütz Ila fantasztikus karrierjére emlékezünk

Schütz Ila 1944 januárjában született Budapesten, és éppen 16 éve, ezen a napon, december 11-én hagyta itt ezt a világot. A Jászai Mari-díjas színművésznőt csak úgy hívták, a „komoly bohóc”.

Ila édesapja, Mihály textilmérnök volt, és Erzsébet nevű feleségével három gyereket neveltek: a legkisebb Ila mellett Misót és Emmát. Ila biológusnak készült, de amikor a fővárosi diák-szavalóversenyen elvitte az első díjat, már látszott, milyen tehetséges. A színművészetire csak nagy sokára vették fel, féltehetségnek tartották. 1969-ben Szinetár Miklós osztályában végzett, addig pedig amatőr színésznőként dolgozott. Sosem engedett a méltóságából, mert veszekedni, karcos, érdes maradni, de így is sikert sikerre halmozott. 1974-ben kapta meg a Jászai-díjat, egymás után jöttek a „sücis” főszerepek. Harmincöt évesen kapta meg azt a szerepét, amii miatt a legtöbben emlékeznek rá: Dorist játszotta Bernard Slade Jövőre veled ugyanitt című darabjában. Legendás partnere Sztankay István volt, akivel egyébiránt egymásba is szerettek, de soha nem alkottak egy párt.

Tragikus magánélet

Ila első férje Halász Mihály operatőr volt, de férje megbízhatatlan volt, három évig bírta a házasságuk. Ezután érkezett Ila életébe 1971-ben Dégi István, akitől gyermeke is született, Zsolt. A fiú betegsége miatt végül felnőttként is gyámságra szorult. Újabb válást követően Török Tamással kelt egybe, aki nemcsak férje, de menedzsere, titkára is volt. Török élete nem volt boldog, 1997-ben önkezével vetett véget életének, ahogy Ila előző két férje is, igaz, mindegyik már jóval a válás után. Ilát nagyon meggyűrte az élet, miközben szakmai szempontból szárnyalt, színházi szerepekben, játékfilmekben is imádta a közönség. Utolsó éveiben szabadúszóként dolgozott, utolsó szerepe a Valami Amerika című filmben volt, takarítónőként is maradandó színészi alakítást nyújtott. Depressziója nem enyhült, míg aztán 2002 decemberében, 59 évesen csatlakozott az égiekhez.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!