Otthon

Ilyen lesz az idő karácsonykor

Bár nagyon úgy tűnt, hogy a múlt heti havazás és hideg kitart, sajnos maximum a hegyekben ünnepelhetnénk fehér karácsonyt, az ország nagy részén borús, csapadékos idő várható, nulla fok fölötti hőmérséklettel.

A gyerekek legnagyobb örömére múlt héten az ország szinte minden pontján havazott, lehetett szánkózni, hóembert építeni, a síelők is felcsatolták léceiket, és indultak a sípályákra. Ám időjárásunk annál szeszélyesebb, mint hogy biztosra vehessünk bármit is: a hó nagy része mostanra elolvadt, hiszen melegfronti hatás ért el minket, a hőmérséklet is messze a nulla fölé emelkedett.

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Fotó: Pexels.com/CC0 License

További olvadás

A mai napon is folytatódik a hol borús-felhős, hol kicsit napsütéses, szeles idő, fagyni nem fog, sőt, 3 és 12 fok közé esnek a hőmérsékleti értékek, így a maradék hó tovább olvad. Estétől egyre több helyen eső fog esni az országban. Ugyanez az esős idő vár majd minket 24-én is, legalábbis délelőtt biztosan. Délutánra kevesebb felhőt ígérnek, ám a szél is erősödik, akár viharossá is fokozódhat. Ez sem hoz fagyokat, a legalacsonyabb hőmérséklet 3-4 fok körül alakul majd, bár a szeles időben ezt kevesebbnek érezhetjük. Ha szerencsénk van, a hideg hatására néhol a kevés csapadék hózáporrá alakul, de igazi havazást sehol sem ígérnek. Keddre átmenetileg felhős, aztán inkább napsütéses időt ígérnek a mostani előrejelzések, a Duna vonalától keletre lehet többet napfürdőzni. Érdemes ilyenkor kimenni a szabadba, túrázni egyet, hogy minél tovább élvezhessük a hiányolt napsugarakat. Maximum északon fordulhat elő havazás, vagy helyenként hózápor. A szél több helyen erős marad, a nappali hőmérséklet 0 és 5 fok között alakul. Szerdára s az azt követő napokra sem jósolnak havat.

Kell a lábtörlő

Főként saras időre készülhetünk, elkelnek majd a vízálló lábbelik, és a vendégseregnek tegyünk ki pluszlábtörlőket. A jó hír viszont az, hogy a téli napfordulón túl vagyunk, azaz mindennap egy kicsit világosabb lesz. A délutáni sötétség percekkel később érkezik meg, de a legkésőbb idén december 31-ére kel fel a nap, reggel fél nyolckor bukkan csak elő.