Otthon

Ha energiát spórolsz, pénzt is spórolsz

A fiatalok között egyre többen veszik komolyan a klímavédelmet.

Van olyan ismerősünk, aki gyakran jár külföldre, s bár megtehetné, hiszen cége fizetné, nem repülővel megy, hanem vonattal. Bár jól síel, áttért a sífutásra, mert a felvonók és a hóágyúzás tönkreteszik a fenyőerdőket

shutterstock_573686731

Közép-Európa közel kétfokos melegedést él át az iparosodás előtti értékhez képest. Ez túl gyors változás. Ezen belül hazánk különösen rossz helyzetben van, ugyanis hegyek veszik körbe, ezért az élővilág, mely a globális felmelegedés miatt folyamatosan észak felé vonul, nem tud vándorolni. Kipusztul, s ezzel csökken a Kárpát-medence biológiai sokfélesége.

Sokan legyintenek, hogy mit csináljunk. Amikor a világ leghatalmasabbjai sem tesznek túl sokat, mit tehet a kisember.

Nagyon sokat. A klímakutatók szerint az éghajlatváltozást csak lokálisan lehet megállítani.

A legfontosabb, hogy kevesebb energiát használjunk. Ennek nemcsak a megújuló energia az útja. Ma már vannak olyan építészeti technológiák, amelyekkel passzív házat lehet építeni.

De a régi lakásokban is, a tökéletes nyílászárókkal, a minimum 20 centis szigeteléssel, a megfelelő tetőszigeteléssel, és a hő hidak megszüntetésével a ház fűtésigényét 90 százalékkal lehetne csökkenteni.

Nagyon sok egyében is spórolhatjuk az energiát. Például úgy, hogy nem új, hanem használt ruhát veszünk. Télen az erkélyünket használjuk hűtőszekrénynek. Védjük fáinkat.

És ha tehetjük biciklivel közlekedünk.