Otthon

Három ok, hogy miért ültessünk kakukkfüvet

Már az ókori egyiptomiak és görögök is szerették, használták a kakukkfüvet. Később Európában is hamar elterjedt ez a különleges aromájú fűszer, amely egyben gyógynövény is. Őseink annyira becsülték, hogy ajándékba is adták és füstölőnek is használták. Íme három ok a Narulal living ideas-tól, amiért érdemes cserépbe vagy a kertbe kakukkfüvet ültetni.

1. Csak egyszer kell elültetni, azután évekig csak locsolni kell. Ha a konyhakertbe ültetjük, távol tartja a kártevőket a paradicsomtól, káposztától, kukoricától. Mindezek mellett finom illattal lengi be a környezetét. Sőt, virágai vonzzák a méheket, ami manapság fontos környezetvédelmi szempont.

A magyar konyha egyik remek fűszere a kakukkfű. De nem csak a konyhában, hanem a gy  ógyításban is használhatjuk hatását. Fotó: Pixabay / photosforyou

A magyar konyha egyik remek fűszere a kakukkfű. De nem csak a konyhában, hanem a gy ógyításban is használhatjuk. Fotó: Pixabay / photosforyou

2. A konyhában készíthetünk belőle fűszerolajat, fűszervajat, fűszerecetet és fűszersót. Szószok, levesek, saláták, dresszingek és sültek nélkülözhetetlen fűszere. De beleszórhatjuk kenyértésztába, frissítő italokba és különböző desszertekbe is.

3. A természetgyógyászatban fájdalomcsillapítóként is ismert. Az iráni Babol University of Medical Sciences tudósai egyenesen azt állítják, hogy jobb, mint bármely ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító. Különösen menstruációs fájdalmakra van jó hatással. Ha forró vízbe tesszük és úgy inhalálunk vele, akkor serkenti az agy működését, karbantartja a memóriát és segít a koncentrációban. Csökkenti a stressz és az idegesség hatásait. Ugyanígy segít a köhögés enyhítésében és nyákoldó. Ezt a tulajdonságát már ősidők óta kihasználják. Teája pedig a gyomor és emésztési panaszok kezelésében jelent segítséget. Olaja fertőtlenítő, amelyet használhatunk a száj higiéniájának megőrzésében. Csak tegyünk pár csepp olajat a szájvízbe. Távol tarthatja a legyeket, szúnyogokat és akár az ágyi poloskákat is. Mivel olaja gazdag antioxidánsban, így remek bőrápoló szer.