Otthon

Öt azonnal használható tipp a műanyagmentes háztartásért

Nem könnyű megfelelni a műanyagmentes háztartás szabályainak. Íme néhány tipp, amely azonnal és könnyedén működhet. Már javában tart a műanyagmentes július kampány a Föld megmentéséért.

A  Műanyagmentes július kampány a hónap első napján kezdődött, amelyet nyolc évvel ezelőtt az ausztrál Plastic Free Foundation kezdeményezett. Azóta 171 országban – köztük Magyarországon – figyelnek oda ebben a nyári hónapban arra, hogy ne használjanak műanyagot. A cél, kiiktatni az egyszer használatos műanyagokat és helyettük környezetbarát alternatívákat találni. A Föld ugyanis több műanyag szemetet elviselni már nem képes.

A műanyagmentes háztartás kialakítása hosszú folyamat, de érdemes elkezdeni és az évben minden nap tenni érte valamit. Fotó: Shotterstock

A műanyagmentes háztartás kialakítása hosszú folyamat, de érdemes elkezdeni és az évben minden nap tenni érte valamit. Fotó: Shotterstock

A szelektív-hulladékgyűjtés ugyan szép kezdeményezés, de nem oldja meg a problémát. Az a fontos, hogy a műanyag hulladék keletkezését előzzük meg, vagyis ne is kerüljön be a háztartásunkba.

Persze nem könnyű ezt megvalósítani, talán egy hónap is kevés a váltásra. A boltokban a zöldséges részlegnél ingyen kelleti magát a vékony nejlon zacskó és igazán kényelmes tépni belőle egyet, beletenni a terméket és haza vinni. Ráadásul a legtöbb helyen még az árát jelző címkét is nekünk kell ráragasztani. Így, ha nem viszünk magunkkal például vászonzacskót, akkor – mondjuk – fél kiló krumpli esetében nincs más választás, mint a nejlon zacskót használni. De a húsos pultnál sincs ez másként, ahol automatikusan csomagolják a nejlonnal kibélelt papírba és műanyag zacskóba a húsokat.

Mindezek ellenére, azért mi magunk is sokat etehetünk azért, hogy kevesebb műanyagot használjunk. Íme néhány azonnal és könnyedén kivitelezhető megoldás.

1. Válasszunk műanyag csomagolású termék helyett üvegben lévőt. Ilyen lehet például a paradicsomlé, befőttek, gyümölcslevek, italok, és szószok (például mustár).

2. Tároljuk otthon is üvegben a tartós élelmiszereket, maradékokat. A befőttes üvegek hőállóak, így tehetünk bele forró ételet is. Jó szolgálatot tesznek a befőttes üvegek például tészták, lisztek, rizs, fűszerek, száraz hüvelyesek, mák, cukor, só, mazsola, kókuszreszelék vagy olajos magvak tárolására. De a hűtőbe is betehetjök bennük a megmaradt levest, főzeléket vagy egyszerűen lehűthetünk bennük italokat. Ráadásul BPA mentesen.

Vásároljunk befőttes üvegben tartós élelmiszereket, szószokat, befőtteket. Amikor kiürül tároljunk benne élelmiszereket. Fotó: Shutterstock

Vásároljunk befőttes üvegben tartós élelmiszereket, szószokat, befőtteket. Amikor kiürül tároljunk benne élelmiszereket. Fotó: Shutterstock

3. Zacskó és fólia helyett viaszos vászon lehet a megoldás a szendvicsek csomagolására, vagy a tálak lefedésére. Nem a hagyományos, nagymama féléről van szó. Ezt a változatot egy kertész, Sarah Kaeck fejlesztette ki. Méhviaszt összekevert jojoba olajjal és gyantával. Ebbe mártott bele textileket. Száradás után vízállóak lettek. Otthon is elkészíthető, csak fel kell olvasztani viaszt és belemártani a textilt. A kezünk melegével formázhatjuk fedőnek vagy szendvics csomagolására. Szappannal mosható és sokszor használható. Már internetes boltokban is kapható.

4. Vásároljunk piacon zöldségeket, gyümölcsöket és vigyünk magunkkal vászon vagy más textilzsákokat. Ebbe tehetjük a termékeket. A legtöbb élelmiszerboltban is lehet így vásárolni. Azt is megpróbálhatjuk, hogy a hentesnél üvegedénybe kérjük a húsokat. Újrahasználható bevásárlószatyor pedig mindenképpen legyen nálunk.

Ne vásároljunk műanyag palackos ásványvizet. Helyette tegyünk szűrt csapvizet például csatos üvegbe. Fotó: Shutterstock

Ne vásároljunk műanyag palackos ásványvizet. Helyette tegyünk szűrt csapvizet például csatos üvegbe. Fotó: Shutterstock

5. Ne vegyünk műanyag palackos ásványvizet. Helyette igyunk csapvizet, ha akarjuk szűrjük át és üvegben tároljuk. Ha bubis vízre vágyunk, akkor válasszunk visszaváltható szódás szifonokat kiskerekedőktől vagy vegyünk szódás szifont.