Otthon

Ezeket a konyhai eszközöket mindenki rosszul tárolja

Ma már nem egy életre választunk konyhai eszközöket, mint nagyanyáink, de azért szeretnénk meghosszabbítani életüket, amennyire csak lehetséges. A tárolásukon sok múlik, tegyük el helyesen őket.

A jó minőségű konyhai eszköz, legyen az egy serpenyő, tál vagy műszaki berendezés ma sem olcsó mulatság. Érdemes vigyázni rá, hogy minél tovább használni tudjuk. Ennek egyik kulcsa, hogy helyesen tároljuk őket. Vannak olyan konyhai eszközök, amelyeket mindenki helytelenül tárol és nem is tud róla, hogy ezzel tönkre is teszi azokat.

Gyorsan tönkremehetnek konyhai eszközeink, ha nem megfelelően tároljuk őket. Fotó: shutterstock/ kazoka

Gyorsan tönkremehetnek konyhai eszközeink, ha nem megfelelően tároljuk őket. Fotó: shutterstock/ kazoka

Az egyik legáltalánosabb tárolási hiba az egymásba rakott edények. Általában azért tesszük ezt, mert nincs elég tároló hely, hogy egyesével helyezzük el őket. Ám ez azzal jár, hogy a felül lévő edények alja megsértheti az alul lévők belsejét. Így már nem melegítenek majd egyenletesen, ami azt jelenti, hogy akár le is éghetnek benne az ételek. Mivel a tárolóhelyet hirtelen megnövelni nem biztos, hogy tudjuk, ezért az a megoldás, hogy az egymásba rakott edények közé tegyünk konyharuhát vagy serpenyővédő alkalmatosságot. Ilyet már lehet kapni háztartási boltokban.

A mosogatógépünkkel is gyakran helytelenül bánunk. Általában annyi edényt zsúfolunk bele, amennyit csak lehetséges. Gazdaságosnak tűnik, vagy mégsem? Az igazság az, hogy a túlzsúfolt mosogatógépben könnyedén megsérülhetnek az edényeink, ráadásul annak is fenn áll a veszélye, hogy nem lesznek maradéktalanul tiszták. A legközelebbi mosogatásnál ne zsúfoljuk tele. A műanyag edényeket tegyük a felső részre, mert ott kevésbé melegszik fel. Így is óvjuk ezeket az edényeket.

Nincs is annál bosszantóbb a konyhában, mint a kicsorbult, életlen kés. A késeket többnyire az evőeszköztartó fiókban tároljuk. Itt viszont érintkeznek egymással és más evőeszközökkel. Így pedig kicsorbul az élük. A legjobb megoldás, ha a falra szerelünk egy mágneses lécet és azon tároljuk a késeket vagy külön késtartó állványban tároljuk.

A borospoharakat sem tároljuk általában helyesen. Nyilván fejjel lefelé kerülnek a polcra, hogy ne legyenek porosak belül. Ám ez nem jó megoldás, ugyanis letöredezhet a szélükből egy-egy darab – figyelmeztetett a Tips and tricks. Sokkal praktikusabb, ha a talpukon állva tesszük a szekrénybe. Igen, így beporosodhat, ezért kell használat előtt elöblíteni. Kissé kényelmetlenebb megoldás, de megnöveli borospoharaink életét.