Otthon

Melyik jobb és olcsóbb mosogatás: gépi vagy kézi?

Számos vita van arról, hogy melyik mosogatási módszer kíméli jobban a környezetünket és a pénztárcánkat: a gépi vagy a kézi. Most lerántjuk a leplet a meglepő valóságról és elmondjuk az igazat.

A mosogatást nem szeretők esküsznek a mosogatógép munkájára, és takarékosságára, sokan pedig kiállnak a kézi mosogatás környezetvédő tulajdonsága mellett. De mi is az igazság? Természetesen mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai egyaránt.

A kézi mosogatásnak vannak előnyei és hátrányai is. Fotó: shutterstock/Odua Images

A kézi mosogatásnak vannak előnyei és hátrányai is. Fotó: shutterstock/Odua Images

Tény, hogy a kézi mosogatás gyorsabb lehet, mint a gépi. Kézzel ráadásul sűrűbben is kell mosogatni, hiszen nem érdemes hosszan tárolni a szennyes edényeket. Az esetleges leégések, rászáradások súrolásáról már nem is beszélve. A mosogatógép egy vagy akár másfél órán át is mosogathat. Igaz, ebben az edények szárítása is benne van. Néha előfordulhat, ha nem jól pakolunk bele vagy a szűrőjét nem tisztítjuk kellően, esetleg nem jó mosogatógép-kapszulát teszünk bele, hogy foltosak maradnak az edények.

Ha a költségeket nézzük, akkor a kézi mosogatásnál fizetnünk kell a mosogatószerért, szivacsért, súrolószerért, edényszárítóért, igaz ez utóbbi többnyire egyszeri kiadás. Az elhasznált nagy mennyiségű vízről már nem is beszélve. Ha bojlerben melegítjük fel, akkor még az elektromos energia költségeit is hozzá kell számolnunk.

A gépi mosogatás összességében olcsóbb és környezetkímélőbb. Fotó: shutterstock/Andrey_Popov

A gépi mosogatás összességében olcsóbb és környezetkímélőbb. Fotó: shutterstock/Andrey_Popov

Gépi mosogatás esetén a mosogatógép egyszeri kiadást jelent jó időre. De többnyire elég egy jó mosogatógép tabletta. Sokkal több edényt el lehet mosogatni a gépben, mint kézzel. A mosogatógépek pedig sokkal kevesebb vízzel tisztítanak meg edényeket, mint a kézi mosogatás esetén tennénk. Sokkal magasabb hőfokon is mosogatnak, így az edények tisztasága is sokkal nagyobb, mint kézi mosogatás esetén. Ha például elektromos bojler szolgáltatja otthonunkban a meleg vizet, akkor annak a nap 24 órájában a beállított hőfokon kell tartania akár 120 liternyi vizet is. Ebből mosogatunk. Ha ilyen esetben mosogatógépet használunk, akkor a gép csak pár liternyit melegít fel, ezzel is spórolva a villamos energián. Ennek alapján a mosogatógéppel sokkal több pénzt és energiát spórolhatunk. Persze a mosogatógépnek is vannak hátrányai, mert nem minden edényt lehet bele tenni, de mindent össze vetve mégis hatékonyabb a gépi mosogatás ár-érték arányban.

Van még néhány fortély, amely tovább csökkenti a mosogatógép költségeit. Az első az, hogy minden esetben csak teljesen megtelt gépet indítsunk el. Ha lehetőség van rá olyan programot használjunk, amely nem tartalmaz előmosást, szárítást. Így energiát és ezzel költséget takaríthatunk meg. Öblítés után csak nyissuk ki a gép ajtaját és megszáradnak az edények.