Otthon

Főzz a kutyádra!

Friss tanulmányok szerint a kutyák várható élettartama az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent, ennek oka elsősorban a táplálékukban keresendő. Kutyáink egészségének három alappillére a mentális egészség, a megfelelő mennyiségű mozgás és az egészséges táplálás.

A mára gyakorivá vált kutya-civilizációs ártalmak (pl. allergia) miatt ma már sokan táplálják kedvenceiket friss összetevőkből készült étrenddel a száraztáp helyett.

„A kutya húsevő. Az anyatermészet ragadozó gyomrukkal és tarajos fogazatukkal húsevésre predesztinálta a kutyákat és a macskákat is. Tegyünk a tálkáikba bátran friss húst, belsőségeket, némi zöldséget, salátát és kerüljük a feldolgozott táplálékot, az ízesített, mesterségesen színezett eledelt és jutalomfalatot” – mondja Böszörményi Zsolt kutyaséf.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

További probléma, hogy azzal együtt, hogy kutyáink társainkká váltak, megszaporodtak a viselkedési problémák, a szeparációs stressz, az agresszió és sok a félős kutyus is. Az emiatt kialakuló állandó stressz óriási terhet róhat a kutyák szervezetére.

Jön Magyarország első kutyaegészség-fesztiválja

Egyebek mellett a fent említett problémasor is téma lesz szeptember 15-én a budapesti Kamaraerdőben, a Farkasfeszten, ahol kutyaséf tart bemutatót kutyáival együtt arról, hogyan készíthetünk el mindössze öt perc alatt egészséges menüt kedvencünknek. Magyarország első kutyaegészség-fesztiválján Böszörményi Zsolt kutyaséf a kisállat dietetikus szakértő instrukciói alapján különböző korú és egészségű kutyusoknak készít majd testre szabott menüt.