Otthon

Nem is gondolnád mi mindennel alszol éjjel

Ijesztő dolgok lehetnek a párnákon az ágyban. Nem is gondolnád, mi minden, amikor ráhajtod a fejed, hogy aludj egy pihentetőt. De van megoldás arra, hogy elkerüljük mindezt.

A párna számos olyan dolog gyűjtőhelye, amely nem feltétlenül egészséges és gusztusos. Mi több, megkeserítheti az életünket. Elsődleges – és nem kívánt -albérlők a por atkák. Ezek a mikroszkóppal látható élőlények az elhalt hámsejtekkel (is) táplálkoznak és sok betegségért felelősek. Például asztma, ekcéma, számos gyulladás és allergia. Akár a párna súlyának tíz százalékát is elérheti a tömegük, ha két évig nem tisztítjuk ki

Párnánkon számos olyan dolog lehet, amellyel nem szívesen osztozunk alváskor. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Párnánkon számos olyan dolog lehet, amellyel nem szívesen osztozunk alváskor. Fotó: shutterstock/Africa Studio

Mindezen túl, a bőrünkből leszakadt kis darabkák vannak még a párnánkon. De található rajta  hajápolók maradékai és természetesen sminkmaradékok is.

Az alvás alatt verejtékezünk is, így a párnánkon is található belőle elég sok. Egy átlag felnőtt egy éjszaka fél liternyit is izzadhat. Ennek egy része a párnán landol. Ez a nedvesség pedig rendkívül jó otthont teremt a penésznek. Ha betelepednek a párnánkban, akkor semmi sem menthet meg minket az allergiától. Vagy, ha már allergiás vagy, akkor súlyosbíthatja a tüneteket.

Ha nem szeretnél ilyen körülmények között aludni, akkor nérdemes évente négy alkalommal a párnákat is kitisztítani. Szerencsés vagy, ha olyan párnád van, amelyet csak bedobsz a mosógépbe és kimosod.

Mindenképpen használj párnahuzatot, sőt alá még tehetsz védőhuzatot is. Ezeket hetente javasolt kimosni.