Otthon

Így vigyázz a szemüvegedre

Ma már számos szert és törlőkendőt kapni a szemüvegek megtisztítására, ám nem mindegy, hogy melyiket használjuk. Ha nem vigyázunk gyorsan megkarcolhatjuk az okulárét és így hamar tönkre megy.

A szemüvegeket most már ellátják számtalan védőréteggel, még karcmentesítővel is, mégis vigyázni kell rájuk. Elsősorban a tisztításnál, másod sorban pedig a tárolásnál. Ez utóbbi esetben ugyanis nem mindegy, hogy miként vesszük le és az sem, hová és hogyan tesszük le.

Nem mindegy miként bánunk a szemüvegünkkel. Fotó: shutterstock/Rasulov

Nem mindegy miként bánunk a szemüvegünkkel. Fotó: shutterstock/Rasulov

A szemüveget úgy kell “szakszerűen” levenni, hogy megfogjuk mindkét szárát és lehúzzuk az arcunkról. Így nem deformálódik el. Ha pedig levesszük, akkor minden alkalommal az összecsukott szárral lefelé szabad letenni az asztalra vagy éjjeli szekrényre. Soha nem szabad az üveggel lefelé letenni és úgy tárolni, mert gyorsan megkarcolódik. Amikor táskába tesszük, akkor minden esetben szemüveg tokban szabad betenni, mert csak ebben az esetben lehet megelőzni a szemüveg karcolódását.

A tisztítása sem mindegy. Az optikusok azt javasolják, hogy elsősorban mikroszálas szemüvegtörlő kendőt használjunk, mert azzal biztosan nem karoljuk meg. Az ujjlenyomatokat is eltávolítja, ha alaposan letörölgetjük.

Ugyanakkor szintén remek megoldás és talán gyorsabb is, ha langyos víz alá tartjuk, egy cseppnyi folyékony szappant eloszlatunk a két lencse mindkét oldalán, majd alaposan leöblítjük. Ezután egy kozmetikai törlőkendővel leitatjuk róla a maradék vízcseppeket.

A szarvasbőrt csak rövid ideig érdemes használni, amint azt érezzük, hogy már nem annyira puha, azonnal le kell cserélni. A nedves szemüvegtörlő kendők bár nagyon kényelmesnek látszanak és nem is túl drágák, de meg van a veszélye annak, hogy károsítják a szemüvegek védőrétegét. Papírzsebkendővel pedig egyszerűen tilos megtisztítani a szemüveget, mert bármely puhának tűnik, a szemüvegünk mégsem fogja értékelni és megkarcolódik.