Otthon

A pihe-puha és illatos törölköző titka

A törölköző nagyon meg tudja tréfálni a háziasszonyt, ha nem figyelünk oda rá. Gyorsan furcsa szaga és kellemetlen tapintása lesz, ha nem lépünk közbe. De van rá pofonegyszerű megoldás.

A puha és illatos törölközőknek külön titka van. Amikor a törölköző új, nem nagy kunszt illatossá varázsolni egy mosás alkalmával. Ám a régebbi darabok kifoghatnak rajtunk és szúróssá, kellemetlen szagúvá válhatnak.

A régi törölközőket is újjá varázsolhatjuk. Fotó: shutterstock/Africa Studio

A régi törölközőket is újjá varázsolhatjuk. Fotó: shutterstock/Africa Studio

A büdösség oka, hogy nem szárítjuk meg teljesen a törölközőket. Ahogy az már írtuk, a fürdőszoba nem alkalmas sok minden tárolására a nedves levegője miatt – többek közt – a törölközőt sem lehet ott tartani. Így ugyanis nem szárad meg teljesen és felszaporodnak bennük a kórokozók és akár a penészgombák is. Ezért kiterítve a fürdőszobán kívül kell kiszárítani, minden használat után a törölközőt, de a fürdőköntöst is. Ez az egyik módja, hogy mosás után ne legyen rossz szaga. A másik az, hogy adjunk egy kis ecetet a mosószerhez. Nem kell megijedni, nem lesz ecetszaga a ruháknak, viszont fertőtleníti őket, mi több, a színét is élénkíti.

A puhaságát pedig úgy nyeri vissza egy régi törölköző, ha egészen egyszerűen kivasaljuk. Ugyanúgy, ahogy egy inget vagy blúzt. Nem bánjuk meg a plusz munkát, mert ismét pihe-puha lesz tőle a törölköző. Egyébként a vasalás egyben fertőtlenít is, így egyáltalán nem árt, sőt tanácsos is kivasalni a törölközőket, csakúgy, mint a konyharuhákat vagy az ágyneműt.