Otthon

Itthon nincs nyoma egyelőre a titokzatos kutyabetegségnek

A norvég élelmiszerlánc-biztonsági hatóság arról tájékoztatta az EU tagállamait, hogy az elmúlt hetekben Norvégiában súlyos bélrendszeri tünetekkel kezeltek jelentős számú kutyát. Magyarországon eddig nem észlelték a betegség megjelenését, ennek ellenére a Nébih elővigyázatosságból javasolja a kutyatulajdonosoknak, hogy a Norvégiában megrendezendő kutyakiállításokon való részvételt ideiglenesen kerüljék, ha pedig kedvenceiken gyorsan romló, hányással, véres hasmenéssel járó tüneteket észlelnének, haladéktalanul forduljanak állatorvoshoz.

Az elmúlt hetekben Norvégiában számos esetben kellett súlyos bélrendszeri tünetekkel – gyorsan súlyosbodó, hányással, véres hasmenéssel járó kórkép – kezelni kutyákat. Az ebek egy részénél a betegség annyira heveny módon zajlott le, hogy az állatok elpusztultak. Az ilyen tüneteket mutató kutyákat Norvégia különböző régióiban jelentették, de legnagyobb számban Oslóban és környékén fordultak elő megbetegedések.

Fotó: Pexels/ Timo Piredda

Fotó: Pexels/ Timo Piredda

A Norvég Állategészségügyi Intézet vizsgálatait idézve a Nébih azt írja: az állatoknál súlyos vékonybél-gyulladásra utaló jeleket találtak, a megfertőződés valószínűleg szájon keresztül történt. A vizsgálatok folytatódnak, az eddigi ismeretek alapján azonban semmiféle jel nem utal arra, hogy a betegség emberekre vagy más állatokra fertőző, esetleg átvihető lenne.

Magyarországon hasonló eseteket eddig nem jelentettek. A Nébih javasolja az ebtartó gazdáknak, hogy kedvencük egészségének megóvása érdekében, átmenetileg kerüljék a Norvégiában megrendezésre kerülő kutyakiállításokon, rendezvényeken történő részvételt. Amennyiben kutyáikon gyorsan súlyosbodó, hányással, véres hasmenéssel járó tüneteket észlelnek, haladéktalanul keressenek fel állatorvost!