Otthon

Túlsúlyos gazdinak pufók a kutyája – általában

Gyakoribb a túlsúlyos kutya a kövér gazdiknál, mint a normál testsúlyú kutyatulajdonosoknál. Kimutatták, hogy ennek oka részben az, hogy a gazdik a jutalomfalatokat a kutya képzésének eszközeként használják, vagy csupán azért, hogy kedveskedjenek háziállataiknak.

A dán kutatók módszeresen megvizsgálták azokat a tényezőket, amelyek négylábú barátaink túlsúlyát, elhízását okozzák. Eredményeik egyértelmű összefüggést mutattak ki a kutya és tulajdonosa testsúlya között. A túlsúlyos vagy elhízott kutya több mint kétszer gyakoribb a túlsúlyos vagy elhízott gazdák körében, mint a karcsú, normális súlyú tulajdonosok esetében – írták a Preventive Veterinary Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Gyakran az emberek nem gondolnak arra, hogy kutyájuk súlya problémát okozhat. Ez vezethet a kutya elhízásához. A túlsúly vagy az elhízás nagy hatással van a kutya egészségére, megrövidíti élettartamukat” – idézte Peter Sandeo bioetika professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterejsztő hírportál.

„Miközben a normál súlyú gazdik a jutalomfalatokat a kutya tanítása céljából használják, a túlsúlyosak azért, hogy kedveskedjenek az állatoknak, például megosztják velük a szendvics vagy a süti utolsó falatját” – mondta Charlotte R. Bjornvad professzor, a tanulmány vezető szerzője.