Otthon

Így legyen az otthonod a nyugalom oázisa

A mindennapok rohanása és a stresszes életmód megviseli szervezetünket. Meg kell ragadni minden lazító, nyugtató módszert. Az otthonunkat is berendezhetjük úgy, hogy a relaxálásunkat is szolgálja.

Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy azonnal teljes lakásátalakításra van szükség. De azért annál többet tehetünk, minthogy gyújtunk egy illatos gyertyát vagy füstölőt. Persze ez is kell és hozzá járul a kellemes érzéshez.

Otthonunkban nyugalmat teremthetünk néhány apró változtatással. Fotó: shutterstock/Antonio Guillem

Az egyik módszer, amely csak egy kis időbe kerül, de pénzbe nem, az, hogy egészen egyszerűen rendet teszünk a lakásban. Nem csak azért, mert mit szólnak a szomszédok vagy a látogatóink. Mindez azért szükséges, mert a rendetlenség elvonja a figyelmet, mi több a szorongást tovább erősítheti. A célunk pedig éppen a lazítás.

Ha meg van a rend, vagy eleve rendben élsz, akkor érdemes olyan dekorációt választani és elhelyezni például a nappaliban, amely jó érzést, jó hangulatot idéz elő. Lehet az egy szobor, festmény, kép vagy bármi, ami jó érzéssel tölt el.

Az is megnyugtató lehet az otthonunkban, ha semleges színű falfestékkel vannak a falak borítva. De ugyanez igaz a függönyök, díszpárnák, bútorok és ágytakarók színére is. Ilyen színek lehetnek a rózsaszín, világosszürke, menta zöld, vagy egy világosabb kék is. Textilekből válasszunk jó tapintású, természetes anyagokat. Ágytakaróból olyat, amibe akár bele is burkolózhatunk egy hűvösebb estén.

A szorongások oldásához hozzá tartozik a megfelelő fény is a lakásban. Szerencsés vagy, ha nagy terek és világos, nagy ablakok vannak a lakásodon.

Használd ki és ne takard el napközben súlyos, sötétítőkkel. A kisebb lakásokban egy jól megválasztott és elhelyezett tükör nagyíthatja a teret és jó érzéssel tölthet el. Ha van lehetőséged arra, hogy kibonts egy-két falat a nagyobb tér érdekében, akkor azt is érdemes megtenni. De azért már a tükör trükk is sokat segíthet.

A világításban pedig érdemes lágy fényeket választani. Ha szükséges cseréld ki az izzókat a lámpákban. Érdemes több fényforrást használni a szobában az egyetlen csillár helyett.

Az már régóta köztudott, hogy a zöld nyugtat. Ugyanúgy a szobanövények is. Tanulmányozd át a lakásod és válassz olyan növényeket, amelyek jól érzik magukat nálad. Teheted a falra őket, fel is függesztheted, de elhelyezheted a komódon, dohányzóasztalon, ablakpárkányon vagy akár a könyvespolcon is. A szobanövények hozzá járulnak a szoba levegőjének tisztításához.

A kellemes hangok is nyugtatólag hatnak az idegeinkre. Így például egy szélcsengő hangja is ellazíthat, ha felakasztod például az erkélyre vagy a bejárati ajtóhoz. Ugyanakkor a modern technika világában akár felvételről is elindíthatsz olyan hangokat, amelyek megnyugtatnak. Ilyenek lehetnek a madárcsicsergések, a szél, a tenger hangja vagy akár egy kellemes nyári esőé is.