Otthon

4+1 tipp, a legjobb lakás illatosító módszerekből

Az otthonunk tisztaságán túl, az illatok is nagyon fontosak. Volt már, hogy valamilyen hagymás ételt készítettél és a hagyma illatát rögtön beitták a függönyök, hiába füstölőztél másnap is érződött?
Több módszerrel varázsolhatunk kellemes illatot az otthonunkba. Íme a leghatékonyabb és legtovább tartó illatosító készítmények!

Az otthonunkba számos módon varázsolhatunk kellemes illatot. Fotó: shutterstock/vetre

1. Világos színű füstölők
Ezek a füstölő fajták drágábbak, mint a fekete színű párjai, de sokkal finomabb az illatuk, sokkal inkább fedik el a rossz szagokat. A legfontosabb pedig az, hogy mivel nem tartalmaznak vegyszereket, egészségesebb belélegezni a füstjüket. Nincs is az az égett mellék illatuk, mint a fekete színű olcsóbb társaiknak. Ezeket a füstölőket az alapján is megtalálhatod, hogy a csomagolások hosszú téglalap alapú, míg a fekete füstölőké henger alakú.
2. Bambuszpálca
Ez a fajta illatosító egyre divatosabbá kezd válni, mert szintén vegyszermentes. A nyers fa vagy bambusz szál, amely belelóg az illóolajba, hosszan tartóan szivárogtatja magából az illatot, hátránya csupán az, hogy nem veszi át az egész lakás az illatot, csak egy kis területen érezhető. Ezért érdemes rögtön többet is venni belőle. Egyébként lakás díszként is impozáns látvány lehet.
3. Spray
Ma már szinte parfüm illatot utánzó spray-ket is gyártanak, és tényleg csodás illatuk van, csak talán egyszerűbb, ha nem nekünk kell folyton fújkálni, ezért válaszd inkább az időzített spray-ket.
4. Potpourri
A művészien összeállított szárított növények és virágok színes kavalkádja gyönyörűen mutat egy tálban és csodás dísze lehet a hálószobád kis komódjának. Ezt az illatosítót, egyébként a legjobb az ágy mellett használni, mert ez a legtermészetesebb illatosító készítmény és nyugodtan belélegezheted közelről is. Egyébként egy-egy zacskó potpourri nagyon olcsón megvásárolható és az már a te kreativitásodon múlik, milyen tálba öntöd a szárított növényeket.
+1. Mécsessel párologtatott illóolaj
Ez talán a legerőteljesebb és legtovább tartó illat, amit használhatsz. A mécsestartó kis tálat főleg kínai boltokban találod meg és a hozzátartozó illóolajokat is. Ennek a kis kerámia tartó tálnak az aljába rakhatod a mécsest, a felső részébe pedig pár cseppet önthetsz az általad választott számos illóolajból, amire egy kis vizet is locsolhatsz még. A mécses lángja nem csak, hogy több órán át párologtatja az illóolajat, de gyönyörűen átvilágít a lyukakkal ellátott kerámia tálon és ezzel csodálatos atmoszférát varázsol a lakásban. Azért is ez a legjobb döntés, mert annyiféle illatú illóolajat találhatsz, mint égen a csillag, a kókuszos csokoládétól, akár az ibolya vagy szauna illatig is. A még erőteljesebb illatért vegyél sima mécses helyett illatosított mécseseket.