Otthon

Nem mindegy hogyan vásárolunk tűzifát

Itt a hűvös idő, újra fűteni kell. Sokan tűzifával melegítik otthonukat. A tűzifa vásárlásakor azonban érdemes körültekintőnek lenni, hogy ne érjenek meglepetések.

Elsősorban a tűzifa típusát, minőségét és a megvásárolt mennyiséggel nem árt tisztában lenni. Érdemes körültekintően tájékozódni a tűzifa árak összehasonlítása és a mennyiségek valamint a csomagolások tekintetében – tanácsolja a Budapesti Békéltető Testület.

Nem mindegy miként vásárolunk tűzifát. Fotó: shutterstock/kryzhov

A tűzifát többféle mennyiségben árusítják. Van az úgynevezett sarangolt vastag vagy vékony tűzifa. Van hasított, darabolt és szabályosan összerakott tűzifa, amelyet kalodás tűzifa néven is ismerhetünk. Az ömlesztve szállított aprított tűzifánál vagyis a hálós ömlesztett tűzifa esetében a megvásárolható halom méretei jóval kevesebbek, tehát nem egyeznek a tényleges m3-el.

Ha nem köbméterben, hanem kilóra vásárolunk, akkor arra kell figyelni, hogy a kiválasztott fa tömegét befolyásolja a fa fajtája, a nedvességtartalma, és annak egészségi állapota is. A frissen kivágott fa még nedves. Egy jól kiszáradt és a nedves fa tömege között legalább 25 százalékos eltérés is lehet. Ez alapján tudható, hogy száraz fával történő fűtéssel akár 30 százalékkal is csökkenthetők a fűtési költségek.

A könnyebb tájékozódás érdekében jogszabály írja elő a tűzifát árusítóknak, hogy a vásárlóknak „Tűzifavásárlói tájékoztatót” is mellékelniük kell a termékhez.

A Budapesti Békéltető Testület további jótanácsai tűzifa vásárlás esetére:

  • A tűzifát köbméterben érdemes vásárolni, mert így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget.
  • Ha tömegre vásárolunk tűzifát, akkor figyeljünk oda, hogy csak hitelesített mérleget használjanak a mérésnél, és annak adatai alapján fizessünk.
  • Csak olyan legálisan működő értékesítőtől vásároljunk, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és Tűzifavásárlói tájékoztatót is biztosít.
  • Győződjünk meg a tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról. Hasonlítsuk össze az árakat.
  • Ha nincs tapasztalatunk tűzifa vásárlásában, akkor bővebb tájékoztatást kaphatunk a portal.nebih.gov.hu/eutr honlapon.
  • Internetes vásárlás esetén alaposan olvassuk el a termék minőségére, mennyiségére és csomagolására vonatkozó fontosabb információkat.
  • A tűzifa átvétele előtt mindig ellenőrizzük a leszállított tűzifa fafaját, mennyiségét, egészségi állapotát, összerakottságát és feldolgozottsága fokát.
  • Minden esetben őrizzük meg az írásbeli megrendelést, kérjünk számlát vagy nyugtát.