Otthon

Tippek, hogy alacsonyabb legyen a fűtésszámla

Elérkezett a fűtési szezon. A téli időszakban ez a legnagyobb kiadás, ám ezek a költségek néhány praktikával csökkenthetőek. Ugyanakkor, ha gondunk van a számla fizetésével, jelezzük időben.

Sokan állhatunk értetlenül a fűtésszámlánk előtt. Vagy nem értjük, vagy sokalljuk az összeget. A téli időszakban a megemelkedett fűtési költségek néhány praktikával csökkenthetők – jelentette ki a Budapesti Békéltető Testület.

Néhány egyszerű trükkel csökkenthető a fűtésszámla. Fotó: shutterstock/Kishivan

Az első trükk, hogy amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést egy fokkal, így közel öt százalékkal csökken az energiafelhasználásunk. Mindezen túl szellőztessenek röviden, de gyakrabban. Télen 3-5 percre teljesen tárjuk ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.

A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket. Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18-19 fok, a nappaliban 20-21, a fürdőszobában 24 fok az ideális.
További megtakarítási lehetőség, hogy szereljünk fel hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé. A függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyünk a radiátor elé. Azzal is sokat tehetünk a fűtésszámlánk csökkentéséért, ha a hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban vastag szőnyeget teszünk valamint az ajtókhoz vagy nagyobb üvegablakokhoz a padlóra vastag összetekert takarókat teszünk.

Kétféleképpen fizethetünk fűtésszámlát. Vagy fogyasztás alapján vagy úgynevezett átalánydíjban, vagyis egyenlő részletekben. Ez utóbbi esetben elszámoló számlát kapunk a fűtési szezon végén. Bármilyen okból nehézséget okoz a fizetés, akkor ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk, vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt – javasolja a Budapesti Békéltető Testület.