Otthon

Legyünk biztonságban a fűtési szezon alatt is!

Már be kell fűteni a hidegre fordult időjárás miatt, azonban fontos, hogy a fűtő berendezéseink biztonságosak legyenek. A meghibásodott készülékek akár életveszélyesek is lehetnek.

Az egészségünk érdekében sosem késő átvizsgáltatni otthonunk fűtésrendszerét, akkor is, ha már használatba vettük. Akkor is érdemes átnézetni a kazánt, cirkót, konvektort vagy bármilyen fűtő berendezést, ha éppen most vásároltunk lakást, esetleg házat. A biztonságos működésen túl a hatékonyságot is érdemes megvizsgáltatni, de kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, és gázszerelővel – javasolja a Budapesti Békéltető Testület.

Akár fűtési szezon alatt is érdemes átvizsgáltatnunk a berendezéseinket a biztonságunk érdekében. Fotó: Pixabay

Azt is javasolják, hogy a gázfűtéses lakásokban szén-monoxid érzékelőt is szereltessünk fel. Életet menthet. Nem mindegy azonban melyik készüléket választjuk. Felhívják a figyelmet arra is, hogy csak szaküzletben vásároljunk érzékelő készülékeket. Előtte pedig tájékozódjunk a http://www.fogyasztovedelem.kormany.hu/ honlapon, hogy mely termékekről milyen véleményeket írtak. A hatóság ugyanis több alkalommal végzett ellenőrzéseket, amelyek során megvizsgálták a termékek megfelelőségét, biztonságosságát, és ezen tapasztalatok alapján állította össze a honlapon található listát.

Ha új kazánt vásároltunk vagy olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is, akkor fontos, hogy a márkaszerviz végezze el a beszerelést és az évenkénti karbantartást. Ennek előnye ugyanis, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. Válasszunk olyan készüléket, amelyet szintén vizsgált már a hatóság. A beszereléshez olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik.

Azt is fontos tudni, hogy a kötelező kéményellenőrzést kétévente kell elvégezni annál az égéstermék- elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évente kell a szolgáltatónak ellenőriznie a kéményt.