Otthon

Szobanövények, amelyek télen is virágoznak az otthonodban

Ahogy kinézünk az ablakon, a hulló falevelek látványa, vagy épp a szürke napok elronthatják a hangulatunkat. Ha feldobnád az otthonod és virágzó növényre vágysz, az alábbiakat közül választhatsz.
Egyre hidegebb van és hamarosan beköszönt a tél. A sötét téli napokon is fényt varázsolnak az otthonunkba az alábbi növények, amelyek most is virágokkal kényeztetnek minket.
1. Jázmin

A Jázmin télen is virágzik a lakásban. Fotó: shutterstock/Nitr

Nincs is csodásabb egy jázmin illatú lakásnál, arról nem is beszélve, hogy ez a kis virág csupa fehér szirommal borított, ami hasonlít a hóesésre. Szereti, ha napfényes helyen van, de az alacsonyabb hőmérsékletet kedveli. A jázmint érdemes egy cserépbe rögzített fém karikára futtatni. Gyakran kell locsolni és metszeni, hogy ezzel ösztönözzük a növény növekedését. Ha valami különlegesre vágyunk, válasszuk az Indonéz Jázmint, melynek fehér szirmai lilára váltanak mielőtt elhervadnának. Ha a hó nem is jön el Szenteste, ez a növény biztosítani fogja a fehér karácsonyt.
2. Begónia

A begónia különböző színű virágaival örvendeztet meg télen. Fotó: shutterstock/Job Narinnate

A begónia a beltéri növények közül talán a legmegfelelőbb, mert kifejezetten a téli virágzásra lett kitalálva. Válasszuk a gumós, bifsztek-begónia fajtát. Ez a legősibb, amelynek vörös, fényes virágai vannak. Szereti a fényt, de a közvetlen napfényt már nem. Figyelj rá, hogy mindig nedves legyen a földje, de sose locsold túl, inkább gyakran, de kevés vizet igényel. Ha valami különlegesre vágysz, érdemes megkeresni a Freddy néven keresztelt hibridet, amelynek 30 cm-es levelei vannak és tüskés hosszú, rózsaszín virágai.
3. Korallvirág

Szinte igénytelen és sok virágot hoz télen a korall virág. Fotó: shutterstock/Moskwa

A begónián kívül még a korallvirágot szokták ajánlani kifejezetten, ha téli virágzásra vágyunk. A tömött korallvirág akkor is ontja húsos, bíbor, sárga színű, csillag alakú virágait, amikor rövidek a napok és száraz a levegő a lakásban. A korallvirág szinte teljesen igénytelen, sem a napfényre nem vágyik, sem a párás levegőre, sem arra, hogy folyton locsoljuk. Általában januártól júniusig virágzik. Ha decemberben megvonjuk tőle a fényt, azzal becsapjuk a növény biológiai óráját, így akár már karácsonyra is megajándékozhat minket gyönyörű virágaival. Ha valami még különlegesebbre vágyunk, válasszuk a Pumila korallvirágot, mert ennek ezüstösebbek a levelei és a virágai rózsaszínűek.