Otthon

Számla nélkül sokkal drágább lehet!

Még ma is gyakran elhangzik az a mondat, akár kérdésként, akár tájékoztatásként: “számla nélkül olcsóbb”. Pedig ez egyáltalán nem így van. Sok kellemetlenséget és kárt okozhat, ha nincs számla.

Amikor megalkuszunk egy mesterrel, még mindig sokszor előfordul, hogy nem kapunk róla számlát. Bármelyik fél veti fel a hivatalos papír kiiktatását az “üzletből”, hosszú távon nem lesz előnyös. A vásárlónak biztosan nem az. Ugyanis a vállalkozók számla- és nyugtaadási kötelezettsége nem csak adójogi szempontokat szolgál, hanem a fogyasztóvédelmit is.

Számlát minden esetben kérjünk a vásárlásról. Fotó: shutterstock/fizkes

A számla szerződésként funkcionál a vásárló és a vállalkozó közt. Ha pedig nincs meg ez a “szerződés”, akkor probléma esetén reklamálni sem tud a vásárló. Nem tudja bizonyítani ugyanis, hogy valaha üzleti viszonyba került a vállalkozással. Így például, ha elromlik az a beépített redőny, amelynek beszereléséről nem kértünk számlát, akkor nincs semmi jogalapunk arra, hogy a vállalkozóval ki tudjuk javíttatni.
A számla arra jogosít, hogy ha hibás a megvásárolt termék, akkor kérhetjük az ingyenes javítását, kicserélését vagy ha erre nincs mód, akkor a vételár leszállítását. Végső esetben a termék cseréjét is kérhetjük. Mindezt a vásárlástól számított két évig lehet megtenni – figyelmeztetett a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.
Ugyanakkor jó tudni, hogy, ha a hiba a vásárlástól számított fél éven belül keletkezik, akkor a vállalkozást terheli az a kötelezettség, hogy bebizonyítsa , a hiba a pénztártól való távozás után keletkezett. A többi időben mindez megfordul és a fogyasztónak kell bebizonyítania, hogy a termék már eleve hibás volt a vásárláskor. Mindezt természetesen csak akkor, ha a vásárlásról vagy akár a szolgáltatásról van számla a kezünkben. Akkor is kell a számla, ha olyan termékről van szó, amelyre kötelező jótállás vonatkozik. Sőt, elsősorban a számla kell, másod sorban a jótállási jegy.
Ha valamilyen okból mégsem kaptunk volna bizonylatot a vásárlásról, akkor érdemes megőrizni minden olyan bizonylatot, iratot, dokumentumot, levelezést, szerződést, banki számlakivonatot, amely bizonyítja a vásárlás tényét.