Otthon

Ezek is megfertőzhetnek az otthonodban

Bár az influenza időszaka még nem kezdődött el, de a légúti fertőzések, megfázások már javában tombolnak. Mit kell tennünk ahhoz, hogy egy ilyen betegség után fertőtlenítsük lakásunkat?

A fertőző betegségek után nem elég kicserélni az ágyneműt, elmosogatni a használt evőeszközöket, kiszellőztetni és alaposan felmosni fertőtlenítős vízzel. Ennél jóval alaposabb takarításra van szükség. Ugyanis, akár újra fertőzhet a már legyőzött kórokozó. Ha nem is mi, de akár más családtagjaink vagy vendégeink.

Alapos nagytakarításon túl még számos tárgyat fertőtleníteni kell. Fotó: shutterstock/VGstockstudio

Nem elég csak ágyneműt cserélni, egyenesen a takarókat és a párnákat is ki kell mosni. Ugyanígy azokat a plüss figurákat is, amelyek a beteg közelében voltak.
A fürdőszobai alapos nagytakarítás után a fogkefét is javasolt lecserélni. Ha valami, akkor az biztos hemzseg a fertőző kórokozóktól. Ugyanígy a törölközőket, kéztörlőket, fürdőköpenyeket is ki kell cserélni. Ha pedig a textileknél tartunk, akkor a konyharuhát is sűrűn kell cserélni a betegség ideje alatt.
Arra kevesen gondolnak, hogy a kilincseket és minden olyan tárgyat is le kell fertőtleníteni, amelyhez a beteg hozzáért. Ilyen például a távirányító. Ezeken a felületeken, akár 24 órán át fertőzőképes maradhat bármely kórokozó. Ezért érdemes fertőtlenítős törlőkendővel a betegség alatt is és után áttörölgetni.
Ugyanezen elv szerint a telefont is fertőtlenítenünk kell rendszeresen. Érdemes ezt a tárgyat egyébként is sűrűn fertőtleníteni, mert kutatások bizonyítják, hogy több fertőzés lehet rajta, mint egy vécé csészében. Használjuk ugyanis a tömegközlekedésen, boltban és számos nyilvános helyen, piszkos kézzel. Ezt a szerkezetet azonban csak a telefonok számára kifejlesztett törlőkendővel takarítsuk, nehogy kárt tegyünk benne. Egyúttal töröljük át a laptop vagy számítógép billentyűzetét és a tabletet is.