Otthon

Könnyedén megszabadulhatsz a konyhai szagoktól

Több forrása lehet a konyhában terjengő kellemetlen szagoknak. Vannak olyanok is, amire egyáltalán nem gondoltál. Mutatjuk mikor mit érdemes tenni, hogy elkerüljük vagy kiűzzük a bűzt a helyiségből.

Amikor valami kellemetlen szag érkezik a konyha felől, akkor két dologra tippelünk általában, az egyik a szemetes, a másik a hűtő. Általában ezek megtisztításával eltűnik a szag forrása, de vannak olyan esetek, amikor tovább kell nyomozni, mi okozhatja a kellemetlen élményt.

Olyanok is áraszthatnak a konyhádban rossz szagot, amikre nem is gondoltál. Fotó: shutterstock/Zainagatdinov Marat

Az egyik ilyen lehet a lefolyó, amelyben elszaporodtak a baktériumok és ennek hatására lesz büdös. Esetleg benne maradt valami a lefolyóban, amely ontja magából a bűzt. Az is előfordulhat, hogy a mosogatógép lefolyócsövén van egy kis hajlat, amelyben megáll a víz és az szaglik. Ilyen esetekben megoldás lehet, ha lefolyótisztítóval próbálkozunk. Az esetek többségében feloldja a szennyeződést és egy alapos öblítés után elmúlik a büdössége. Ha mégsem így lenne, érdemes inkább szakembert hívni.

Arra is ritkán gondolunk, hogy egyenesen a mosogatószivacs és a használt konyharuha lehet büdös, pedig így van. A szivacs a használata során rengeteg baktériummal találkozik. Ezek azonnal elkezdenek benne szaporodni, még akkor is, ha rendszeresen kiszárítjuk. Éppen ezért egy-két hetente javasolt cserélni a mosogatószivacsot. Ugyanígy járjunk el a konyharuhával is. Nem érdemes használat után megszárítani és újra használni. Megszárítás után inkább tegyük a szennyestartóba és alkalom adtán mossuk ki. Lehetőleg 90 fokon.

A tűzhelyet és annak környékét rendszeresen tisztítsuk. A kifröccsent ételmaradékok ugyanis gyorsan szaglani kezdenek. Például a sült bacon illata nagyon kellemes, de csak addig, amíg megesszük. Utána már inkább csak büdöset hagy maga után. Érdemes sütésnél és főzésnél minden esetben fedőt használni, hogy ne fröccsenjen ki az étel.