Otthon

Így rendezd be, ha kicsi a lakásod

A kis lakásoknak számtalan előnyük van: kényelmesebb takarítani, segít megtartani a rendet és barátságosabb. Ám van néhány berendezési hiba, amit jobb, ha nem követsz el.

Olcsóbb, gyorsabban kitakarítható és rendszeretetre tanít. Íme csak néhány előnye a kislakásoknak, de ennél jóval több is van. Ugyanakkor a berendezésüknél nagyon találékonynak, kreatívnak és figyelmesnek kell lenni, hogy valóban kényelmes legyen. Ma már az összecsukható bútorok korában azonban nem lehetetlen kényelmessé tenni. Ugyanakkor van néhány alap hiba, amelyet el lehet követni.

Az első a rossz világítás. A világítás alapjaiban meghatározza a szoba hangulatát. Egy kislakásnál ez pedig alapfeltétel, mert nem feltétlenül van rajta sok ablak.

Számos alapszabály van, amit érdemes betartani egy kisebb lakás berendezésénél. Fotó: shutterstock/Photographee.eu

Kis lakásban nem érdemes egyetlen csillárt felszerelni a plafonra. A központi fény meglehetősen előnytelen és nem is világítja be a teljes szobát, ráadásul a hangulata sem épp a legkellemesebb. Persze nem kell teljesen kiiktatnod, de inkább több fényforrás használata javasolt. Vagyis legyen több kisebb lámpád, egy például a komódon, egy állólámpa a kanapé mellett, szerelj fel lámpafüzért a falakra vagy az ajtó köré. Amikor Ha van módod beszereltethetsz több szpotlámpát is különböző helyekre a plafonba. Bár ez nem olcsó mulatság. Sokkal praktikusabb a több kisebb lámpa, mert azt akár át is rendezheted, ha megunod.

Nyilván egy apróbb lakásban megpróbáljuk optikailag növelni a teret. Sokan azt gondolják, hogy a puszta falak biztosítékai annak, hogy nagyobbnak hasson a tér, de ez nem feltétlenül igazt. Lehet díszíteni az ízlésednek megfelelő képekkel vagy akár festményekkel, csak arra vigyázz, hogy ezek világos tónusúak legyenek. Remek megoldás például a mostanság oly népszerű feliratok képkeretben vagy egyszínű alkotások. Ugyanakkor a falakat tárolásra is használhatod. Szerelhetsz rá polcokat, tehetsz melléjük magas szekrényeket, hiszen a tárolás lehetősége egy kisebb lakásban még jobban felértékelődik.

Fotó: iStock.com/runna10

Az sem feltétlenül jó megoldás, ha minden bútorból kisebbet választasz. Vegyél kényelmes bútorokat, ám tartsd szem előtt, hogy ebbe a lakásba nem tudsz annyi bútort betenni, mint egy nagyobba. Így szelektálnod kell és csak azt megvenni, amire valóban szükséged van. Például kanapéból nyugodtan választhatsz egy nagyobb darabot és használd azt a szoba fókuszpontjának, vagyis köré rendezd a többi tárgyat, hogy kiemelhesd a szépségét.

Ne zsúfolj be mindent! Csak azt tartsd meg, amelyeket használod. Mindezek mellett legyen mindig rend a lakásban, mert így nagyobbnak és hívogatóbbnak hat a tér. Az is tévhit, hogy egy kisebb lakásban fehérre kell a falakat festeni, mert az növeli a teret. Van benne igazság, de nyugodtan lehet színeket használni. Persze a sötét színt legfeljebb egy falszakaszon érdemes használni, például arra, hogy kiemelje a kanapé színét. De nem nyomja össze a teret, ha egy fehérre pácolt fa padlóhoz világosszürke falakat festesz és a mennyezetet hagyod fehéren.