Otthon

El sem hinnéd mi mindenre jó a csiszolópapír a háztartásban

A csiszoló papír nem csak az építkezések és asztalos műhelyek tartozéka. El sem hinnéd mi mindenre használható fel a háztartásban. Érdemes belőle egy kisebb darabot mindig kéznél tartani.

Azt is érdemes tudni a csiszoló papírról, hogy többféle szemcsés létezik belőle, az egészen finomtól a nagyon durváig. Inkább a finomabb szemcsést érdemes elsősorban otthon tartani.
A csiszoló papírral újjá varázsolhatjuk az elhasznált vágódeszkát. Csiszoljuk át mossuk le és kenjük be olajjal. Máris vadonat újnak néz ki a vágódeszka.

Fotó: shutterstock/Flas100

Ugyanígy a régebbi, rozsdásodó öntöttvas edényt is újjá lehet varázsolni, némi dörzsöléssel. Csakúgy, mint a régi szerszámok rozsdafoltjait.
A bolyhos, szöszös pulóvereknek is búcsút mondhatunk. Egészen egyszerűen dörzsöljük át csiszoló papírral. Fontos, hogy csak egy irányba dörzsöljük. Ezen módszerrel a velúrt is megtisztíthatjuk, ha folt keletkezett rajta. Könnyedén ledörzsölhetjük róla a szennyeződéseket.
Ha csúszik a cipőd talpa, elő a csiszolópapírral. Csiszold meg a talpát és máris remekül fog tapadni.
A fürdőszobában is jó hasznát veheted a csiszolópapírnak. Az elszennyeződött csempefugákat remekül le lehet takarítani vele. Csak félbe kell hajtani és lecsiszolni a koszos felületét. Ha tovább csiszolunk, akkor az egész fugát is eltávolíthatjuk és friss, újjal pótolhatjuk.
Ha az ollónk éle kicsorbult, akkor is segít a csiszolópapír. Semmi mást nem kell tenni vele, mint a csiszolópapírt néhányszor átvágni. Ez megélezi, sőt az esetleges ragasztó maradványokat is leszedi róla.
Ha épp nincs kéznél ceruza hegyező, akkor is jó szolgálatot tehet a csiszolópapír. Csak dörzsöljük vele a hegyet egy irányban és máris ismét hegyes lesz.
Ha nem sikerül a befőttes üveg tetejét levenni, akkor csak fogjunk a kezünkbe egy darab csiszolópapírt. Próbáljuk meg azzal lecsavarni. Ez ugyanis nagyobb tapadást biztosít és könnyebben lecsavarhatjuk a tetőt.