Otthon

Már most készülj az adventre - díszek koszorú nélkül

Nem mindenki rajong a koszorúkért, mert valami egészen másra emlékezteti őket. Az adventi időszakban pedig a koszorú az egyik elmaradhatatlan kellék. De a vasárnapok számolása megoldható másképp is.

Nem mindenki rajong a koszorúkért, mert valami egészen másra emlékezteti őket. Az adventi időszakban pedig a koszorú az egyik elmaradhatatlan kellék. De a vasárnapok számolása megoldható másképp is.

A koszorúnak nálunk van egy nagyon szomorú jelentése is, ugyanis közeli halottainkat is azzal búcsúztatjuk. Éppen ezért sokan vannak azok, akik nem szeretik magát a koszút, még akkor sem, oly változatos formában, szebbnél-szebb módon lehet elkészíteni őket.

Ugyanakkor az adventi időszak a klasszikus adventi koszorú nélkül meglehetősen kopár érzés. Olyan jó minden vasárnap meggyújtani egy-egy gyertyát és várni a karácsonyt. De mit tegyen az, aki nem híve a kerek dísznek?

Annak sem kell elkeserednie, aki a koszorút csak a temetőben tudja elképzelni. Rengeteg adventi díszt lehet már akár otthon is elkészíteni. Így nem marad ki az ünnep várás nekik sem decemberben. Ugyanúgy meggyújthatnak egy-egy gyertyát vasárnaponként és örülhetnek az egyre közeledő karácsonynak. Mutatunk néhány ötletet, miként készíthetünk adventi díszeket saját kezűleg.

Természetes megoldás

Fotó: shutterstock/diamant24

Ehhez nem kell más, csak négy mécses és üveg mécsestartó. De az üvegekben kapható gyertya is megteszi. Sőt, ha illatosat veszünk, az még hangulatosabbá teszi az egészet. Választhatunk akár négy különböző illatút, de az is jó megoldás, ha három egyformát és egy más illatút választunk. Így meg lesz a hangulata annak, mint a koszorún, hogy három lila színű gyertya és egy rózsaszín van rajta. Minden gyertyának jelentése van és harmadikként kell az egy rózsaszínűt meggyújtani. Ez jelzi ugyanis advent második felének kezdetét és az e feletti örömöt.

Fotó: shutterstock/Ramona Heim

A mécsestartókat pedig csak egy egyszerű kender madzaggal kell átkötni. Ha van kedved, akár számokat is fűzhetsz a a madzagra, hogy jelezd a sorrendet. De tehetsz mellé pici ajándékokat díszként, így is kellemes hangulatú lesz az adventi díszed.

Díszítő pulóver

Fotó: shutterstock/Neirfy

Biztosan nem gondoltál rá, hogy egy régi, kötött pulóver még akár dísz is lehet. Pedig így van. Ha van egy használaton kívüli kötött pulcsid, akkor tekerd négy gyertya köré. Helyezz még néhány karácsonyi díszt ide-oda és kész is az adventi díszed. Persze arra gondosan ügyelj, hogy ne gyulladjon meg a pulcsi. Éppen ezért ne hagyd magára az égő gyertyákat.

Számos gyertyák

Fotó: shutterstock/pownibe

Nagyon egyszerű adventi dísz az, ha hétköznapi henger gyertyákra számokat ragasztasz, természetesen egytől négyig. Helyezd el egy tálcán, akár egymás mellett, akár csoportban. Mindegyik módszerrel szép lesz.

Tálcányi gyertya

Fotó: shutterstock/kuvona

Ehhez a megoldáshoz a felesleges karácsonyfa díszeidet nyugodtan felhasználhatod. Legalább nem porosodnak még egy évet a dobozban. Keress egy magasabb falú fa tálcát és tegyél bele négy henger gyertyát. Tedd köré a díszeket és már kész is vagy.