Környezetünk

Még szavazhatsz az Év Fájára

A tatár juhar, a kecskefűz vagy a rezgő nyár legyen az Év Fája 2020-ban? Segíts eldönteni, november 22-ig még szavazhatsz!

Ha szereted a természetet, talán már szavaztál is a 2020-as Év Fájára, de ha még nem, akkor hadd hívjuk fel mi is a figyelmed gyorsan: még megteheted! Voksodat a http://www.azevfaja.hu/szavazas oldalon adhatod le november 22-ig, és az alábbi fafajták közül választhatsz: a kecskefűz (Salix caprea), a rezgő nyár (Populus tremula) vagy a tatár juhar (Acer tataricum) egyikére adhatod le a szavazatod.

Fotó: Shutterstock

Cikkünk születésének pillanatában nagy fölénnyel a tatár juhar vezet. Ez a fafaj eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert volt. Alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

A kecskefűz leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

A rezgő nyár hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium a voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet – írja a Szeretlek Magyarország.