Otthon

Hihetetlen veszélyforrás a konyhában

Nem, nem a tűzhely és még csak nem is a szemetes kuka. A legveszélyesebb a hűtőszekrény, abból is a zöldségtároló rekesz. Ugyanis, ha nem mossuk ki rendszeresen és alaposan, akkor baktériumok sokaságának adhat otthont. Ezzel veszélyeztetik egészségünket is.

Fotó: shutterstock /Africa Studio

Miért lehet ez? Azért, mert ide olyan zöldségeket is teszünk, amelyek a földben nőttek, mint például a sárgarépa vagy a krumpli. A földben pedig sok-sok féle baktérium található.
Egy tanulmány szerint akár hétszázötvenszer több baktérium is lehet a hűtőszekrényben, mint amennyi még biztonságosnak is tekinthető.
Ez azért is aggasztó, mert a hűtőnek éppen az a feladata, hogy megakadályozza a baktériumok szaporodását és a penészképződést az ételekben.
Persze ez a jelenség akkor tapasztalható, ha nem takarítjuk megfelelő időközönként a hűtőt és nem állítjuk be ideálisra a hőmérsékletét. A melegebb időjárás beköszöntével ugyanis a baktériumok is jobban szaporodnak, így nyáron még fontosabb, hogy egyenletesen hidegen tartsuk a hűtőt és rendszeresen takarítsuk. Így lesznek biztonságban az ételeink és mi magunk is.
Az applancesdirect.co.uk kutatásai szerint például az angolok 71 százaléka nem tisztítja rendszeresen háztartási készülékeit, így a hűtőszekrényt, a sütőt, a mosogatógépet és a mosógépet.
Pedig javasolt három vagy négy havonta alaposan és minden részletre kiterjedően kitakarítani a hűtőszekrényt. De mindemellett hetente érdemes egy tisztítást végezni, mielőtt bele tennénk a heti bevásárlásból származó alapanyagokat. Az pedig természetes, hogy ha kiömlik, kiszóródik vagy szétesik benne valami, akkor azt szintén azonnal és alaposan szükséges feltakarítani. Ha netán megromlana benne étel, vagy megpenészedne benne a répa, akkor is alaposan ki kell takarítani, hogy megelőzzük a bacik elszaporodását.