Otthon

Készülj a karácsonyra kevesebb hulladékkal

Ha csökkenteni tudod a csomagolóanyagok mennyiségét, az már egy igen jó kezdet, de lássuk, mi mindent tehetsz még a környezetbarátabb ünnepi időszakért.

Nemrég olvastuk, hogy az Egyesült Államokban élők szeméttermelése 25 százalékkal nő Hálaadás és Szilveszter közt, ami heti szinten körülbelül egymillió tonnányi plusz hulladékot jelent – csak az USA-ban.

Ha hozzánk hasonlóan téged is szíven ütnek ezek az adatok, és te is biztos vagy benne, hogy Európában is ez lehet a helyzet, akkor kezdd el már ma környezetbarátabbá tenni az ünnepi időszakot.

Fotó: OlgaKhorkova/shutterstock

Kezdd azzal, ami az évnek ebben a szakaszában a legnagyobb szemétforrás: a csomagolópapírokkal. Új, csillogó, egyszer használatos papírok helyett nézz körül otthon, hogyan tudnád ezt másképp megoldani. Használd a tavalyról megmaradt ajándéktasakokat, mikulásos zacskókat, de ha ezeket nem tetted el, légy kreatív: egy régi térkép, már senkinek sem érdekes képregény vagy egy szép, de rég nem használt párnahuzat segítségedre lehet a környezetbarát csomagolásban. Sőt, bizonyos dolgokat nem is feltétlenül muszáj becsomagolnod. A Télapó például egyenesen a gyerekek kis csizmájába is tehet csokit és narancsot, nem kell feltétlen ragaszkodnotok a zacskóhoz.

A csomagolást azzal is csökkentheted, ha nem vásárolsz egyenként csomagolt apróságokat – például három-négy kis csoki helyett egy-egy nagyot veszel mindenkinek. Bolygónk szempontjából a legjobb persze, ha csomagolásmentes boltban intézed a beszerzést, de tudjuk, hogy ezekből egyelőre kevés van, és legfeljebb csak a budapestiek egy része számára elérhetők.

Ami a díszítést illeti, itt is lemondhattok a bolti dekorációkról, készítsetek inkább ti lakás- és karácsonyfadíszeket. Egyrészt hatalmas öröm a saját kis kreációitokkal dekorálni az otthonotokat, másrészt a gyerekekkel is szuper közös program így az ünnepek előtt.

Üdvözlőkártyák, képeslapok készülhetnek otthon talált, régi képeslapok felhasználásával is, de postai üdvözlet helyett távol élő szeretteitek valószínűleg jobban örülnének, ha felhívnátok őket telefonon vagy Skype-on.

És az ünnephez hozzátartozik még egy fontos dolog: az ajándékozás. Persze, nem azt akarjuk mondani, hogy ne adj senkinek semmit a környezetvédelem ügyét ürügyként felhasználva, erről szó sincs. A gyerekeknek nyilván megveszi ilyenkor az ember lánya, ami pénztárcájától telik, mert az ő örömük a legfontosabb. De a felnőttek nagyra fogják értékelni, ha élményt ajándékozol – magazin-előfizetéstől a koncertjegyig –, illetve a saját készítésű dolgokat is: készíts házi csokit, forrócsoki golyót, gyertyát, vagy adj egy üveg házi szörpöt, lekvárt, általad sütött süteményt a szeretteidnek. Hiszen nem az ajándék pénzbeli értéke a legfontosabb, hanem a szeretet, amivel készült!