Otthon

Zöld tea és krumpli a szebb szőnyegért

Nincs időd se pénzed elhurcolni a szőnyegeket a tisztítóba? Fogalmad sincs, hogyan szedd ki a vörösbor foltot, vagy az olaj cseppeket? Íme néhány bevált házi praktika, amely a segítségedre lehet.
Nem az az egyetlen módja a szőnyegeid alapos kitakarításának, hogy a tisztítóba mész vele. Íme három zseniális módszer, amelyekkel könnyedén megújíthatod a szőnyegeket és még gazdaságos is.

Fotó: shutterstock/Syda Productions

1. A legjobb folttisztító, avagy a szódabikarbóna és az ecet dícsérete
A szódabikarbónánál nem is választhatnál olcsóbb megoldást és hidd el a végeredmény is hatásos lesz. Hígíts fel egy zacskónyi szódabikarbónát annyi vízzel, hogy folyós paszta legyen belőle. Ezután bármilyen kefe segítségével jól dörzsöld át a szőnyeg teljes területét. Ha pedig ezután is megmarad egy-két makacsabb folt, keverj egy kis ecetet is a tisztító folyadékodba. Elég nagyjából 1-2 deciliter. Az ecet nyom nélkül fogja kitisztítani a sötétebb foltokat. A szódabikarbónától pedig felfrissülnek a szálak a szőnyegben és olyan élénk színekben fog ragyogni, mint amikor megvetted.
2. Zöld tea a befülledt szőnyeg ellen
Ha régebbi a szőnyeg előfordulhat, hogy a főzés során beleivódott olaj- és más illatok miatt kellemetlen szaga lesz. A legolcsóbb és egyben leghatásosabb módszer ez ellen a zöld tea. Főzz le egy jó nagy adagnyi zöld teát, hagyd sokáig állni benne a filtereket, majd töltsd egy szórófejes üvegbe. Spricceld végig az egészet a szőnyeg teljes területén, majd negyedóra múlva jó alaposan porszívózz fel. Valami elképesztő, hogy felfrissíti ez a trükk a szőnyeged és persze a levegőt is ezáltal az egész lakásban.
3. Burgonya a fényes szőnyegekért
Nem csalás, nem ámítás, a krumpli bizony fényesíti a textíliát. Végy egy nagyobbacska burgonyát, jól tisztítsd meg és vágd félbe. Kezdd el dörzsölni a vele a szőnyeget. Nem fogsz hinni a szemednek és még a kisebb foltokat is el fogja tüntetni.