Otthon

Ezer más funkciója is lehet a fültisztító pálcikának

A fül-orr-gégészek nem igazán rajonganak a fültisztító pálcikákért, mert sokat árthatunk vele a fülünknek. Ugyanakkor sok más dologra kitűnően használható a háztartásban.

Nem csak a fülorvosok nem nézik jó szemmel a fültisztító pálcikákat, de a környezetvédők sem szeretik, mert egyelőre a többségük műanyagból van. Persze léteznek már fából, bambuszból készített pálcikák, de ezeket külön vadászni kell az boltokban. Ugyanakkor nagyon praktikusan felhasználható számos helyzetben a háztartásban. Például a különböző tégelyes krémek használatakor. Ugyanis, amikor az ujjunkkal belenyúlunk, hogy kivegyünk belőle egy adagnyit, akkor bizony baktériumok kerülhetnek bele, nem kis számban. Ám, ha mindezt egy fültisztító pálcikával tesszük, akkor higiénikus marad az egész művelet.

Fotó: shutterstock/BLACKDAY

Sokan használják a sminkjük igazítására is, amelyben nagyon is jól használhatók ezek a pálcikák. Remekül le lehet vele szedni az elkenődött szemhéjpúdert, szemceruzát vagy akár a szempilláról elkenődött festéket.

Akkor is jó szolgálatot tehetnek ezek a pálcikák, ha a lakásban apróbb falfestési javításokra van szükség. Ecset helyett kiválóan lehet eltüntetni velük egy-egy kis területen lejött festéket. Csak a festékbe kell mártani és máris javíthatjuk a foltokat.

Ha beragadt a cipzár, akkor is fordulhatunk segítségért a pálcikákhoz. Mártsuk az egyik végét olajba, ajakbalzsamba vagy akár vazelinbe. Kenjük be vele a villámzárat ott, ahol elakadt és máris elmúlik a vészhelyzet.

Fotó: shutterstock/Chanita Chokchaikul

Remekül lehet elektromos eszközöket is tisztítani ezekkel a fültisztító pálcikákkal. A mobilok csatlakozásait, a billentyűzetet, a laptopokat remekül lehet megtisztítani velük, ha előtte belemártottuk a megfelelő tisztítószerve. Ugyanígy takarítható vele a hajszárító hátsó, szűrő része is.

Ékszereket is tisztíthatsz vele. Újjá varázsolhatod vele a gyűrűket, fülbevalókat vagy nyakláncokat. Mártsd tisztítószerbe az egyik végét, majd dörzsöld át a megfelelő helyeken és már kész is. Törlőronggyal kevésbé érheted el az apróbb részleteket.

Az autóban is takaríthatsz fültisztító pálcikákkal. A szellőzőnyílásokat remekül lehet velük portalanítani, de a számos gombot is hatékonyabban törli le, mint bármely más tisztítókendő.