Otthon

Fát vagy bokrot ültetnél a kertedbe? Így lesz biztonságos

Gyümölcs- és szőlőoltvány valamint facsemete árusítását tiltotta be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ilyen növények árusítása szigorú szabályokhoz kötött, az egészség érdekében.

A bokrok, szőlő tőkék és gyümölcsfák őszi telepítési idejének derekán járunk. Még számos – erre szakosodott – boltban, vásárban és piacon lehet kapni olyan vesszőket, csemetéket, amelyeket most kell elültetni. Éppen ezért tartott ellenőrzést a Nébih, ezúttal kecskeméti és dunaföldvári helyszíneken. Bejelentés alapján mentek ki a helyszínre ellenőrizni.

Fotó: shutterstock/alessandro guerriero

Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy több száz oltvány és facsemetét árusítottak megfelelő okmányok nélkül. A kecskeméti használt cikk piacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron hét esetben intézkedtek – tudatta az MTI.

A legtöbb szabálytalansággal a dunaföldvári vásáron szembesültek, ahol a szaporító anyagok a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem feleltek meg. Nem rendelkeztek az árusok sem hatósági ellenőrzést-, sem szállítást igazoló okmányokkal. Hiányzott a növényegészségügyi regisztrációjuk is.

Mindezen túl a növények nagy arányban silány, gyenge minőségűek voltak, sok esetben méretükben sem feleltek meg a forgalmazás követelményeinek. Számos probléma merült fel a gyümölcsfák címkézésével is. Többnyire nem is volt címkéjük ezeknek a növényeknek. Ha mégis volt, akkor sem a növényre téve, ráadásul megtévesztő képekkel és adatokkal illusztrálva. Több esetben román nyelvű címkék voltak a termékeken.

A helyesen kitöltött oltványcímkén szerepelnie kell: a faj, a nemes- és alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése, a növényegészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, a kategória (certifikált vagy C.A.C.), a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, valamint a címke sorszáma. Amennyiben ilyen irattal nem rendelkezik a növény, úgy illegális lehet a forgalmazása.

Mindezen igazolások azért fontosak, mert a nem bevizsgált növények komoly növényegészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Ki szeretne beteg vagy fertőzött növényt elültetni a kertjébe?