Otthon

Előzd meg a lakástüzet!

Elérkezett az Advent ideje. Ebben az időszakban gyertyákat gyújtunk a koszorún és a lakás több pontján is mécsesekkel igyekszünk ünnepi hangulatot. Ugyanakkor nagyon ügyelnünk kell a biztonságra is.

Advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűz keletkezik a gyertyák és mécsesek miatt, mint más időszakban – közölte Mukics Dániel, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel. Leggyakrabban a nyílt láng használata okoz lakástüzet, mint a gyertya vagy a mécses.

Fotó: shutterstock/Syda Productions

Az ilyen tüzeket úgy lehet megelőzni, ha olyan tartóba tesszük, amelyek nem éghetőek, mint például az üveg mécsestartó. Érdemes olyan helyre tenni az adventi koszorút, ahol nincs a közelében függöny, de az abroszt is érdemes kivenni alóla. Mindenképpen fém tálcára helyezzük, ezzel is megakadályozhatjuk – adott esetben – a tűz terjedését. Ügyeljünk arra is, hogy a fenyőből készült koszorú gyorsan kiszárad és ez is tűzveszélyes lehet.

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése, így érdemes figyelni a fényfüzérek minőségére is. Érdemes ellenőrizni minden esetben ezen fényfüzérek állapotát. Újat vásárolni pedig csak boltban szabad, amelynek megfelelő tanúsítványai vannak és CE jelölése.

Idén eddig 5800 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit Magyarországon. Naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, de télen ez a szám a duplájára emelkedik, vagyis csaknem 45 percenként kigyullad egy lakás – hívta fel a figyelmet a szóvivő.