Otthon

Ezekkel etetheted télen a madarakat

Ahogy a hattyúkat, sirályokat és vadkacsákat sem tanácsos kenyérrel etetni, így a többi madarat sem. Ugyanis egészségtelen a számukra és ráadásul alacsony kalória tartalmú, így egyáltalán nem tápláló. A csontkukac veszélyes, és a lisztkukac sem megfelelő. Az étolajba áztatott kenyérmorzsa sem jó, ráadásul a tollazatukat is szennyezi. De akkor mit adjunk a madaraknak, hogy valóban egészséges legyen számukra?

Fotó: shutterstock/Klimek Pavol

Az egyik legjobb étel a télen is nálunk élő madaraknak a fekete héjú, apró, pörköletlen és sózatlan napraforgó. Keverhetünk bele apróbb magvakat, mint például a köles – tanácsolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. De megfelelnek a barkácsáruházban kapható madáreleségek vagy a pinty és hullámos papagáj eleségek is.

Mindezeken túl natúr vagy is pörköletlen, nem sózott dió, mogyoró, kesudió, földi mogyoró, pisztácia is jó táplálék a vadon élő madaraknak.

A zsiradék is fontos téli táplálék a madaraknak. A legjobb számukra ezek közül a kacsa-, liba- és sertésháj. Remek táplálék a sertés zsírszalonna, a faggyú, a főzött étkezési szalonna. Ha ilyen ételek nem állnak rendelkezésünkre, akkor jó megoldás az is, ha a boltban vásárolunk a ma cinkegolyót. De jó megoldás a lágysajt- vagy vaj is.

Az ételek mellett a rendszeres vízpótlásról is gondoskodni kell. Ha pedig már megemlítettük a rendszerességet, akkor fontos tudni, hogy a madarak etetése is az. Fontos, hogy mindig legyen eleség és víz az etetőben, mert a madarak megjegyzik és keresni fogják. Évekig emlékeznek egy-egy etetőre.

Madarat etetni pedig nem csak kertes házban lehet és tanácsos, de a nagyvárosokban is. Madáretetőt tehetünk a parkba, játszótérre, erkélyre vagy akár egy útmenti fára is.