Otthon

Így érd el egyszerűen, hogy feng shui energiái uralják a lakásod

A feng shui egy közel ötezer éves kínai lakberendezési és térrendezési tudomány. Segítségével olyan pozitív energiák lesznek az otthonodban, amelyek kihatnak az életed összes területére.

A feng shui útmutatása egyáltalán nem bonyolult, leginkább a harmóniára összpontosít és a terek megtisztítására. A szabályok szerint elengedhetetlen, hogy minél több szoba növényed legyen.

Nyugodtan próbálj ki különböző füstölőket és illóolajos illatosítókat. Ezek a berendezéstől függetlenül minden helyiségben jól jönnek.

Íme pár tipp, hogy a feng shui alapelveit bevezethesd az egész lakásban.

Fotó: shutterstock/Archi_Viz

Szabályok a bejárathoz
A feng shui energiáinak már a bejárati ajtónál el kell kezdődnie. Ez a piallant az, amikor belépünk az otthonunkba és nagyon nem mindegy, hogy milyen látvány tárul elénk. Már a bejárati ajtó színének is fontos szerepe van a kínai térrendezésben. Ha az ajtó észak felé néz, akkor meleg színűre kell festeni, például vörösre, narancsra, rózsaszínre, vagy lilára. Ha pedig dél felé van a tájolása, akkor hidegebb színekre érdemes festeni, mint például a kék árnyalatai, de a fekete is jó választás lehet. Az előszobába belépve fontos, hogy ne helyezzünk tükröt az ajtóval szemben, mert az nagyon rosszul hat az energiákra. A tükröt rakjuk minél beljebb, a nappali irányába.

A nappali berendezése
A feng shui legfontosabb szabálya a rend és a letisztultság. A nappali a lakás szíve, itt töltjük a legtöbb időt és a vendégek is, e szoba alapján ismernek meg minket. Fontos, hogy a víz és tűz energiái sohase keveredjenek egymással, ezért, ha van esetleg kandallónk, azzal szembe semmiképpen ne helyezzünk akváriumot. Ha pedig amerikai konyhánk van nem jó energia, ha a mosogató csapja szemben áll a kandallóval. Nagyon fontosan az ablakok tisztasága. Ha az ablak üvege koszos vagy poros és nem szűrődik át rajta elég fény, az elzárja előlünk a boldogság lehetőségét. Amikor pedig éjszaka van fontos, hogy lehúzzuk a redőnyt, ezzel privát szférát és biztonságot érezve magunk körül.

A hálószoba
Talán nehéz megállnunk, de a feng shuiban nagyon fontos, hogy ne legyenek a hálószobánkban elektromos berendezések. Sőt, a legjobb, ha még a TV-t is mellőzni tudjuk. Helyette tarthatunk itt egy kis zenelejátszót, amelyen relaxációs zenéket hallgathatunk elalvás előtt.

Érdemes élő növényt tartani ebben a helyiségben, akár nagyobb méretűt is, például pálmát. Ez nem csak szép és természetközeli, de a levelek párásítják, tisztítják a levegőt.

Minden nap alaposan szellőztessük ki a hálószobát, ugyanis a friss levegő alapelve a pihentető alvásnak. A tükröt ne az ággyal szemben helyezzük el, mert az rossz energiákat jelent, helyette tegyük az ablakkal szembe vagy a bejárati ajtó felé.

Nem szabad, hogy a hálószoba egyben egy tároló szoba legyen! Ne zsúfoljunk be túl sok ruhát vagy más tárgyakat, mert ezek rossz hatással lesznek ránk. Tároljuk ezeket a holmikat inkább az előszoba szekrényben, vagy a nappali hátsó részeben.

Az ágyat igyekezzünk az ajtóval szembe helyezni, ez akkor a legjobb, ha az ágyból fekve látjuk az ajtót. Ha az ajtónak háttal fekszünk paranoiás és súlyos szorongási betegségekhez, illetve rémálmokhoz vezethet – legalább is a feng shui szakértők szerint.

A feng shui és a konyha
A konyhában elmaradhatatlanok a friss, élő fűszernövények. Nem csak a főzés miatt, de azért is, mert nagyon jó illatuk van. Ezek is közelebb hozzák hozzánk a természetet. Fontos itt is a tisztaság és a sok fény.

Fürdőszobai térrendezés
Itt is nyugodtan használhatunk olyan kiegészítőket, mint a gyertya, az illóolajak. A lényeg, hogy itt tudjunk relaxálni és megtisztulni a rossz energiáktól. Mindegy, hogy habos fürdőt veszünk, vagy csak egy jó forró zuhanyt, a lényeg, hogy ellazítson minket. A fürdőszobában ne legyen az ablak az ajtóval szemben, mert kiszökhetnek a lakásból a jó, és beszökhetnek kintről a rossz energiák.