Otthon

Veszélyesek lehetnek az ajándék játékok

A karácsonyi ajándékvásárlás derekán tartunk. A nagy rohanásban azonban fontoljuk meg, hogy honnan és milyen játékokat vásárolunk a gyerekeknek. Nagy baj lehet, ha óvatlanok vagyunk.

Balesetveszélyesek lehetnek a rossz minőségű, megbízhatatlan helyről származó játékok a gyerekek épségére, egészségére. A hatósági tapasztalatok szerint a veszélyes játékok előfor­dulása az alkalmi árusítóhelye­ken a leggyakoribb. Ezért azt javasolja Cseresnyés Péter az Innovációs és Techno­lógiai Minisztérium kereskedelempo­litikáért és fogyasztóvédelemért fele­lős államtitkára, hogy csak megbízható szaküzletben vagy inter­netes áruházban vásároljunk.

Fotó: shutterstock/veryulissa

A hatóság azt is tapasztalta, hogy a játékboltláncok, az üz­letláncok és a webboltok nagyobb va­lószínűséggel forgalmaznak biztonsá­gos, a jogszabályi előírásoknak meg­felelő termékeket – idézte az államtitkár Magyar Nemzetben megjelent figyelmeztetését az MTI.

Az is fontos, hogy a gyermek életkorának, képességeinek és készségszintjének megfelelő játékot vegyünk ajándékba. Ez azért fontos, mert pici gyerekek például könnyedén lenyelhetnek apróbb játékdarabkákat és akár meg is fulladhatnak tőlük. A játékokon minden esetben jelölik, hogy hány éves kortól ajánlják. Mindezen túl fontos információkat adnak annak használatról is.

A játékokon minden esetben ott kell lennie a CE jelölésnek, ha mégsem találnánk, akkor inkább ne vegyük meg azt a játékot, mert nem feltétlenül lehet biztonságos.

2016 és 2019 között a fogyasztóvédelem 403-féle gyermekjátékot vett górcső alá. Ezek 39 százaléka nem felelt meg az előírásoknak. Például a műanyag babáknál, a lövedékes, a fürdő- és a felfújható játékoknál az egészségkárosító lágyítószer megengedett határérték feletti jelenléte volt veszélyes. Azt is felfedezték, hogy a hangszerek, zenélő játszószőnyegek, fegyverek, járművek túl magas hang­ereje maradandó halláskárosodást okozhat. Az is kiderült, hogy a nehézfémtartalmú ujjfestékek és festett fajátékok is egészségkárosítók lehetnek. A játékokról könnyen leváló, apró alkatrészek pedig fulladásveszélyesek lehetnek. A plüssfigurák esetében az derült ki, hogy a laza varratok mentén a töltőanyag a kisgyermek szájába kerülhet, akár ful­ladást is okozhat.

Mindezen túl a vásárláskor érdemes arra is figyelni, hogy a babáknál, plüss játékszereknél a könnyen eltávolítha­tó apró szemeket, orrokat, díszítéseket ugyancsak a szájába veheti vagy az orrába, fülébe dughatja a kisgyermek. Az sem utolsó szempont, hogy a plüss mosható legyen.