Otthon

Mindig legyen otthon méhviasz

A méhviasz nem csak a régi, öreg bútorok polírozására vagy éppen gyertyának alkalmas. Számtalan felhasználási formája van a háztartásban, amelyből megmutatjuk a legérdekesebbeket.

Hihetetlenül sokoldalú alapanyag a méztermelés “mellékterméke” a méhviasz. Használják ajakbalzsamok alkotóelemeként. Ez azért hasznos, mert valóban bevonja az ajkakat és nem kell sűrűn újra kenni, mint kőolaj-származékkal dúsított társaikkal. Ugyanezért alkalmazzák hidratáló testápolók összetevőjeként is. Olyannyira hidratáló hatású, hogy az ekcémásokon is segít vagy azokon, akiknek viszket és kiszáradt a bőre. De megtalálható a természetes alapanyagú szempillaspirálokban is.
Olyan célokra is alkalmazható, amiről nem is gondoltad volna. Például rágó helyett is használhatjuk. Csak vegyünk a szánkba egy darabot és rágjuk addig, amíg el nem olvad. Ennél egészségesebb és cukormentesebb rágógumi nincs.

Fotó: shutterstock/Katoosha

Környezetbarát csomagolóanyag
Manapság ismét visszatért a csomagolóanyagok közé a méhviasz. Például a májkrémeket és a sajtokat is méhviasz burokba teszik, hogy ne romoljanak meg és ne száradjanak ki. Ugyanígy visszatért a viaszos vászon, amelyet akár otthon is elkészíthetsz és használhatod műanyag zacskók helyett. Csak válassz egy neked tetsző mintájú szövetet. borítsd be méhviasz darabkákkal. Tegyél rá sütőpapírt. Vasald át langyos vasalóval addig, amíg be nem szívódik a megolvadt méhviasz. Szárítsd meg és kész a viaszos vászon. Használhatod szendvicsekhez, tányérok tetejére fedőként vagy felvágottakat is tárolhatsz benne.

Öko zsírkréta
Ha odafigyelsz gyermeked egészségére, akkor készíthetsz neki házi zsírkrétát is. Ezt akár a szájába is veheti és megrágcsálhatja, baja nem lesz tőle, mert nincs benne semmilyen mérgező anyag. Szükségesd lesz hozzá méhviaszra, szappanra és ételfestékre. Olvaszd meg a hozzávalókat és keverd össze. Tedd bele a megfelelő színű ételfestéket és alaposan keverd össze. Tedd szilikon formába és várd meg, amíg megdermed. Kész is a házi zsírkréta.

Tisztítószer
Nem tévedés, a méhviasszal tisztítani is lehet. Például vasalót, amelynek kihűlt talpára kell kenni a méhviaszt. Ezzel le tudod szedni vele az odaégett, fekete foltokat. Ugyanígy működik a hajvasalók esetében is. A tisztítás után pedig töröd meg alaposan a felületeket.

Kenőanyag
A beragadt cipzár sem okozhat többé gondot, ha van otthon egy kis méhviasz. Csak kend be vele a cipzárt és máris villámzár lesz ismét a cipzár.
Ugyanígy a fiókok, ajtók és ablakok zsanérjait, zárjait is kezelheted méhviasszal. Így hangtalanul és egyenletesen nyílnak majd. A csavarokat is bekenheted vele, így könnyebb lesz be- és majd kicsavarni is.