Otthon

Ma is működő háztartási trükkök a nagyitól

Egyes háztartási problémákra egészen egyszerű lehet a megoldás. Ám ezeket hajlamosak vagyunk elfelejteni a manapság. A nagymamáink azonban ezeket a bosszantó eseteket pillanatok alatt orvosolták.

Íme pár praktika, amit még a nagyink jól ismert, alkalmazott és máig is működnek.

Fotó: shutterstock/Prostock-studio

A párás fürdőszoba tükör ellenszere
Mindennapi probléma, hogy a fürdőszobában egyfolytában bepárásodik a tükör. Egy nagyon egyszerű trükkel ezt könnyen megszüntetheted. Csak dörzsöld be vékony rétegben száraz szappannal a tükröt, majd egy ronggyal töröld át. Így még a szennyeződések is el fognak tűnni, és nem kell hozzá semmiféle más tisztítószer.

Így bánj el a vízkővel
Hihetetlen mennyi vízkő eltávolító vegyszert kínálnak a boltokban, pedig ez az olcsó és egyszerű megoldás mindig is az orrunk előtt volt. Töltsünk meg egy flakont langyos vízzel. Tegyünk bele pár csipet sót és öntsünk bele 1-2 deciliternyi ecetet. Ezt a folyadékot öntsük a vízköves felületre és hagyjuk állni rajta egy darabig. Sőt többször is lelocsolhatjuk vele a felületet, majd egy szivaccsal dörzsöljük át. Később öblítsük le és a vízkő el fog tűnni.

Az odaégett szagok ellen
Igen kellemetlen szag lehet a konyhában, amikor valamit véletlen odaégettünk a sütőben, vagy amikor olajban sütöttünk valamit. Ez a trükk nem csak a kellemetlen szagokat fogja semlegesíteni, de az egész lakásnak süti illata lesz. Csupán annyi a dolgod, hogy beleöntesz két evőkanálnyi vaníliakivonatot egy sütőálló edénybe, majd 150 fokon egy órán át hagyod a sütőben. Pont olyan illat lesz a lakásban, mint a nagyidnál volt, amikor süteményt sütött!

Így szedd fel az eltört üvegcserepeket
Hányszor fordult már elő, hogy amikor eltörik egy pohár a végén vagy elvágod a kezed, vagy ott marad a földön egy picike szilánk, amibe valaki véletlenül belelép? Miután a nagyobb szilánkokat felszedted, fogj egy szelet puha kenyeret és nyomkodj a földre. Még a legapróbb szilánkokat is fel fogja szedni.