Otthon

Rendteremtés könnyedén és gyorsan

Elmúlt Vízkereszt, vagyis január 6-a, így hivatalosan is le lehet bontani a karácsonyfákat. Ez a művelet pedig rendetlenséggel járhat. Ám van néhány jótanácsunk a csomagolásra, hogy könnyebb legyen.

Karácsonyfát állítani nagy öröm és boldogság, de leszedni már nem annyira jó érzés. Ráadásul a díszek és az égők külön kihívást jelentenek a csomagoláskor. Az ömlesztett módon dobozba dobott díszek és égők pedig a következő karácsonyfa díszítésnél mindig nagy kihívást jelentenek. Ám már most, amikor lebontod az idei fát, megelőzheted a decemberi bosszankodást. Mutatjuk hogyan.

Fotó: shutterstock/ Svineyard

Elsőként érdemes beruházni erős kartondobozokra, vagy egyszerűen beszerezni frissen költözködött barátoktól, esetleg boltokból elkérni. Kéztörlő után maradt kartoncsőre vagy egy A/4 méretű erős kartonlapra valamint újságpapírra is szükség lesz.

A karácsonyfa lebontása elsőként a különböző függő díszek leszedésével kezdődik. A törékenyebbeket érdemes újságpapírba, megmaradt csomagolópapírba, mindezek híjján papírtörlőbe csomagolni egyenként. Ezeket kartondobozokba helyezzük el. Érdemes erős fajtát választani, így biztosan nem nyomódnak össze benne a díszek.

Amennyiben marad hely egy dobozban érdemes a tetejére tenni a karácsonyi égőket, amelyeket minden esetben legutoljára tanácsos leszedni a fáról. Azért, hogy ne bogozódjanak össze, javasolt feltekerni a kartoncsőre vagy egy kartonlapra. Így decemberben könnyedén használatba vehetjük, nem lesz szükség hosszas kibogozásra.

Ha műfenyő szolgált karácsonyfának, úgy azt sem olyan egyszerű elcsomagolni. Kihajtogatott ágai ugyanis nem mindig akarnak visszaigazodni az eredeti dobozba. Ezen segíthet az, ha a kibontott ajándékok szalagjaival körbe tekerjük. Ezek híjján egyszerű madzaggal is átköthetjük szorosan.

Ha pedig élő fenyő volt az ünnepek ékessége, akkor gondoskodjunk a megfelelő kihelyezéséről, hogy szakszerűen elszállíthassák a kiszolgált tűlevelűt.