Otthon

Légy körültekintő, hogy megvédhesd az otthonodat

Sokan rásegítenek a központi fűtésre elektromos melegítőkkel. Ugyanakkor ezek sokszor veszélyeztetik otthonunk biztonságát. A tűzvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Az elmúlt egy hétben a nyolc halálos áldozatot és 33 sérültet követeltek az óvatlanság miatt kialakult otthoni tűzesetek. A baleseteket elektromos- és a fűtőberendezések okozták – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményben Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Fotó: shutterstock/Anton Watman

A fűtési szezon közepén az OKF az elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet otthonaink védelme érdekében. Azt javasolják, hogy szereljük fel otthonainkat a balesetek megelőzése érdekében füstérzékelő szerkezetekkel. A statisztikák azt mutatják ugyanis, hogy az ilyen berendezésekkel felszerelt lakásokban, házakban sem nagyobb tűz és ezáltal sem sérülés, sem halálos áldozat nem lett.

Felhívták a figyelmet olyan alapvetően fontos megelőzésre is, hogy ágyban senki ne dohányozzon. Azt is kiemelték, hogy házilag ne alakítsuk át az elektromos berendezéseket. Mindezen túl csak megbízható forrásból származó eszközöket használjunk, és az elektromos hálózat javítását pedig minden esetben bízzuk szakemberre.

Azt is tanácsolták, hogy mindenki ügyeljen a tüzelő-, fűtőberendezés helyes begyújtására, valamint a tűz körültekintő táplálására. Fontos az is, hogy senki ne halmozzon fel éghető anyagot a tüzelő- és a fűtőberendezés körül. Azzal is megelőzhetjük a tűzeseteket, ha nem hagyunk felügyelet nélkül nyílt lángot, például mécsest, gyertyát vagy füstölőt. Ha mégis meggyújtjuk ezeket, akkor minden esetben távolítsuk el az éghető anyagokat a környezetükből. A gyerekek elől pedig zárjunk el minden tűzgyújtásra alkalmas eszközt.

Tavaly több mint százan vesztették otthonukban életüket, főleg nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata, égő cigaretta, elektromos zárlat vagy a tüzelőberendezés helytelen használata miatt keletkezett tűz miatt – egészítette ki a felsorolást a helyettes szóvivő.