Otthon

Takarítás a minimalizmus jegyében

No nem a hatékonyságra értjük, hanem a hozzá való eszközökre. Nem kellenek ugyanis különleges és drága hozzávalók, ha tisztán akarjuk tartani otthonunkat. Így pedig még az egészségünket is védhetjük.

Az ecet, a szódabikarbóna, a citrom és a mosószappan csodákra képes a takarítás során. Ráadásul teljesen természetes alapanyagok, így védjük vele az egészségünket is. Akár sütő tisztításáról, akár kanapé tisztításáról vagy a fürdőszoba vegyszermentes takarításáról van szó. De számos más konyhai alapanyag is segítségükre lehet a takarításban.

Fotó: shutterstock/Tanyastock

Ugyanakkor nem csak a takarítószereket redukálhatjuk le minimálisra, hanem azokat az eszközöket is, amelyeket ehhez használunk. Így helyet és pénzt is spórolhatunk, mert elsőként nem kell megvenni ezeket és nem is kell tárolni őket. A tökéletes tisztasághoz elég négy mikrószálas kendő, vagy szivacskendő, 2 szivacs, egy felmosó vödörrel, egy seprű és egy lapát. Igen ennyi elég ahhoz, hogy tisztán tartsuk otthonunkat.

A mikroszálas kendőket vagy szivacskendőket használhatjuk külön-külön a WC, a fürdőszoba, a konyha és a por takarítására. Ez utóbbi esetben egyébként elég egy nedves szivacskendő vagy mikroszálas kendő és azzal tökéletesen eltávolítható a bútorokról, könyvekről, de még a számítástechnikai eszközökről is a por. Így vegyszerek nélkül lehet pormentes a lakásod. Ugyanígy használhatod ezeket a törlőkendőket, ha vízkövet vagy egyéb szennyeződéseket távolítanál el. De a konyhában használhatod a kiömlött folyadékok vagy zsíros szennyeződések eltávolítására is. Ugyanígy remekül lehet vele ablakot is tisztítani. A szivacs a mosogatáshoz és a fürdőszobai takarításhoz praktikus megoldás.