Otthon

Nagy károkat okozhat az ablaktisztító

Az ablaktisztító szerek kiválóan leoldják az ablakainkról az oda tapadt szennyeződéseket. Sőt, sok esetben nem csak az ablakról. De vannak tárgyak, amelyeknél tilos használni ezt a tisztítószert.

Az ablaktisztítóval remekül csillogóvá varázsolhatjuk nem csak ablakainkat, de például a tükreinket is. Ugyanakkor vannak olyan tárgyak, amelyeknek nem tesz jót, bármennyire jó ötletnek tűnik. Ilyenek például a monitorok, a mobiltelefonok, a tabletek, a laptopok és a televíziók képernyői. Bár a zsíros foltokat és a port lehozza az ablaktisztító ezekről a felületekről, ám meg is rongálja őket. Tanácsos inkább az erre a célra kifejlesztett törlőkendőket avagy környezetvédőbbe lelkűek esetében egy nedves mikroszálas kendőt használni.

Fotó: shutterstock/Voyagerix

A fából készül bútorok sem örülnek az ablaktisztítónak. Akkor sem, ha lakkozott a felületük. Nagyon ronda foltokat hagyhat maga után az ablaktisztító, ha mégis megpróbálod.

Ugyanígy a gránit pult sem alkalmas arra, hogy ablaktisztítóval próbáld meg tisztává varázsolni. Ennek oka, hogy a gránit meglehetősen porózus felület. Ha rákerül az ablaktisztító, akkor matt és foltos lesz a felülete.

Azt hihetnéd, hogy az autó szélvédőjét nyugodtan letakaríthatod az ablaktisztítóval. Ez bizony nagy tévedés! Ugyanis homályos foltokat és csíkokat hagyhat maga után, a fóliázott szélvédőn és színezett üvegen is tartós károkat okozhat. Ha szeretnél “tisztán látni”, akkor minden esetben használj szélvédőre kifejlesztett tisztítószert, azzal nem tehetsz kárt az üvegben.