Otthon

Így fertőtleníts influenza járvány idején

Elérkezett az influenza járvány ideje. Azon túl, hogy támogatjuk immunrendszerünket és kerüljük a tömeget, otthon is érdemes a megelőzést elvégezni fertőtlenítő takarítás formájában.

Egyre többen esnek ágynak influenza vagy influenza szerű tünetekkel. Nem szabad félvállról venni a fertőzést, mert komoly szövődményei is lehetnek. Mivel az influenza vírusfertőzés, így elsősorban a megelőzés a legfontosabb. A személyes higiénia és az immunrendszered támogatása segíthet elkerülni a megbetegedést, ha nem kértél korábban védőoltást. A fokozott és alapos kézmosáson és zsebkendőhasználaton túl, otthonodban is fontos megelőző intézkedéseket tenned.

Fotó: shutterstock/ Daniel Jedzura

Az alapos nagytakarítás ez esetben kevés, számos olyan helyet is le kell fertőtlenítened, amelyre esetleg nem is gondoltál. Elsőként fontos az, hogy az ágyneműdet minimum hetente mosd, de inkább sűrűbben. Legalább kilencven fokon mosd ki és a további fertőtlenítő hatás érdekében vasald is ki azokat. Ugyanígy járj el a törölközőkkel, konyharuhákkal, kéztörlőkkel és lepedőkkel is. Fontos, hogy a párnákat, takarókat és pokrócokat is rendszeresen ki kell mosni.

A mosogatószivacsot is sokkal sűrűbben kell cserélni ebben az időszakban, főleg akkor, ha netán beteg lenne a családban. Az ő tányérjait, evőeszközeit különösen gondosan és alaposan kell elmosogatni. Ha mosogatógéped van, akkor a legmagasabb hőfokú programot használd.

A mellékhelyiségeket és a konyhát is legalább hetente kétszer-háromszor fertőtlenítsd át. A felmosást is megejtheted a biztonság kedvéért kétnaponta. Gondolj bele miket hurcolhatsz be a lakásba a csizmáddal, bakancsoddal.

Mindenképpen töröld át fertőtlenítős szerrel a kilincseket (az ablakkilincseket is), távirányítókat, asztalokat, karfákat, ajtófélfákat, kaputelefonokat, villanykapcsolókat. Ez utóbbi esetben azért légy óvatos, nehogy megrázzon az áram. A kulcsaidat sem árt fertőtlenítős kendővel gyakran áttörölni, mert az az első, amit haza érkezésedkor koszos kézzel megfogsz.

Ugyanígy folyamatos fertőtlenítést igényel speciális törlőkendővel a mobiltelefonok, tabletek, számítógépek billentyűzete és a hozzájuk tartozó egerek.

Mindezeken túl pedig a felmosófejet és törlőrongyokat is cseréld, nehogy azzal visszafertőzd az egész lakást.

Az autóról se feledkezzünk meg. Fertőtlenítsük a kormányt, kilincseket kívül-belül, a rádió gombjait, kéziféket és mindent, amihez napi szinten hozzá érünk.

A táskákról, pénztárcákról, cipőkről, csizmákról, papucsokról, kesztyűkről, sapkákról és természetesen a kabátról se feledkezzünk meg. Ezeket is rendszeresen töröljük át fertőtlenítős kendővel. A kabátokat sapkákat, kesztyűket és sálakat pedig legalább hetente mossuk ki.