Otthon

Tegyél a kertbe bagolyfészket, sokat segíthet a ház körül

Madárbarát kertet kialakítani nem nehéz, még akkor sem, ha nincs is saját kerted. Most pedig újabb nagyon hasznos lakóval bővítheted a kerted, parkot vagy játszóteret.

Baglyok nem csak az erdőben élhetnek, hanem közvetlenül a lakókörnyezetünkben, mi több a kertünkben is. Ugyanis nagyon hasznosak tudnak lenni, mert ezek az állatok biológiai úton segítenek kordában tartani a sok problémát okozó egereket és patkányokat. Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót tüntet el. A kisebb termetű bagolyfajok rengeteg kártevő rovart is elpusztítanak, ezért nem mindegy, hogy a lakott területeinken mennyi él ezekből a madarakból.

Fotó: shutterstock/ Nuwat Phansuwan

A baglyok kertünkbe telepítése nem is olyan nehéz, mint ahogy elsőre gondolnánk. Ugyanis Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít – közölte a Magyar Madártani Egyesület hétfőn (MME) az MTI-vel. Csak műfészkeket vagy költőládákat kell kihelyezni a kertbe vagy a fákra, ugyanis a madarak megtelepedésének egyik legfőbb akadálya lehet a megfelelő fészkelőhelyek hiánya. A baglyok nem építenek fészket, mint más madarak. Ők fák odvaiba, testű harkályok odúiba, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra, egerészölyv fészkeire, egyes fajoknak a nyitott padlásokra költöznek.

Ha szeretnél baglyot a kertedbe vagy a lakókörnyezetedbe, akkor készíthetsz fészket az erdei fülesbagolynak, amely egyébként Magyarország leggyakoribb bagolyfaja. Csak tegyél ki egy fa ágaira rögzített vesszőkosarat, de beköltözhet ára, épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is.

A “legemberszeretőbb” fajta a gyöngybagoly szívesen beköltözik templomok toronysüvegébe vagy padlásokra telepített költőládákkal. A kisebb testű kuvik és füleskuvik nagyméretű mesterséges odúnak örül a legjobban.

A baglyoknak szánt odúkba mindenképpen tegyünk száraz füvet és lehullott lombot, hogy biztonságosak legyenek majd a tojásoknak.