Otthon

Datolya Jézus korából

Valóra válik a Jurassic Park alapötlete, amely szerint borostyánba kövesedett szúnyok vére volt a későbbi dinoszauruszok “alapja”. ám ezúttal nem állatokról, hanem növényekről van szó. Datolyáról.

Több régészeti helyen fedeztek fel datolya magokat, amelyeket Dél-Izraelben kicsíráztattak és összesen hat palántát neveltek belőlük. A különlegességük az, hogy a magok kétezer évesek. A jó hír az, hogy mindkét nemű növény kifejlődött a magokból.

Fotó: shutterstock/ gorkem demir

Korábban is volt már hasonló kísérlet, ugyanis 1900 éves datolya magból egy hímnemű növényt sikerült termeszteni. Őt matuzsálemnek nevezték el és 2008-ban találták Masszadán, Heródes Holt-tenger melletti várában.

A mostani magokat Ádámnak, Jónásnak, Urielnek, Boáznak, Juditnak és Hannának nevezték el.
Radiokarbonos kormeghatározással állapították meg a magok pontos életkorát. Eszerint Hanna és Ádám az első és a negyedik század között, Judit és Boáz az i.e. első század közepétől az i.sz. második század közepéig, Uriel és Jonás pedig az i.sz. első és második század közötti keletkezhetett. Némely mag hetek alatt kicsírázott, de volt olyan is, amely fél évig váratott magára.

Vizsgálatuk után az is kiderült, hogy az ősi datolyamagok közel harminc százalékkal nagyobbak a modern, termesztett és vadon növő datolyapálmákénál. Minél régebbi volt a mag, annál jobban hasonlított a Perzsa-öböl környékének növényeihez. Ádám és Matuzsálem áll genetikai állományában legközelebb a Perzsa-öböl mai fajtáihoz. Hanna és Judit a modern iraki datolyákhoz áll közelebb.

Uriel, Boáz és Jónás viszont inkább az Egyiptomtól nyugatra eső és a modern marokkói fajtákkal mutat genetikai rokonságot. Azt tervezik az izraeli tudósok, hogy Matuzsálem virágporával fogják Hanna virágait beporozni, hogy ezzel olyan datolyához jussanak, mint amilyet Jézus korában ehettek az emberek.

“Ez mégsem tipikus júdeai datolya lesz, ugyanis akkoriban sem magvakból termesztették a gazdák a datolyapálmát, hanem akárcsak ma, a nagyon szépen termelő nőnemű növényeket klónozták” – nyilatkozta a kutatásokat vezető Sarah Sallon, a jeruzsálemi Hadassza kórház Louis Borick Természetgyógyászati Kutatóközpontjának igazgatója.

Az Arab-félszigeten és Mezopotámiában, a mai Irakban termesztették először a datolyát. Gyógynövényként is használták, ugyanis datolyával kúrálták a depressziót és a memória romlását.

A híres júdeai datolyát nagyban exportálták erről a vidékről. Heródes minden évben küldött belőle a római császárnak – tudatta az MTI. A tizenkilencedik századra teljesen eltűntek Izrael földjéről a datolyaültetvények.

Saját datolyapálma
Ha szeretnél saját datolyapálmát, akkor te is ültethetsz magról. Kicsit munkás, de megéri. Ehhez elsőként meg kell enned néhány aszalt datolyát. A magját pedig meg kell tisztítani alaposan a gyümölcshústól.

Ezután legalább egy hétre szoba-hőmérsékletű vízbe kell áztatni. Érdemes két-három naponta lecserélni a vizet. Amennyiben a magok megduzzadtak, ültessük pálmáknak való földbe, cserépbe. Tegyük napos és meleg helyre. Akár a radiátorra is tehetjük, ha nem túl forró. Érdemes átlátszó fóliával is letakarni a cserepet, hogy párás maradjon a levegő alatta. Fontos, hogy mindig nedves legyen a talaj. Amikor kibújtak a növények és már két-három levele is van, akkor érdemes átültetni nagyobb cserépbe. Télen a szobában vagy maximum 15 fokos helyen teleltetni kell.