Otthon

Ezeket a hibákat követjük el takarítás közben

Bármennyire tökéletes háziasszonyok vagyunk is, egy-két baki mégis becsúszhat a háztartási teendők során. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, hogy még könnyedebbé váljon a takarítás.

Legelőször azt érdemes leszögezni, hogy egy jól átgondolt takarítási terv mindig jól jön, mielőtt nekiveselkednénk a munkának. Ez nemcsak a hatékonyságot növelheti, így akár fele annyi idő alatt is végezhetünk a munkával. Íme a legalapvetőbb hibák.

Fotó: shutterstock/Stock-Asso

Portörlés vagy porszívózás?
Bár ez nagyon magától értetődő lehet, de valahogy mégis sokszor beleesünk abba hibába, hogy egy kiadós porszívózás után jut eszünkbe, hogy portalanítani kéne a lámpákat, polcokat, könyveket vagy dísztárgyakat. Ez azért is nagyon bosszantó, mert egy pillanat alatt újra poros lesz a frissen feltakarított lakás. Egy dolgot érdemes ezzel kapcsolatban az eszünkbe vésni, hogy mindig fentről-lefelé haladjunk a takarítás során és akkor nem hibázhatunk.

Várjuk ki amíg a tisztítószerek hatnak!
Ismerős, amikor nincs türelmünk kivárni azt az öt percet, hogy a felspriccelt vegyületek elvégezzék helyettünk a munkát, helyette azonnal le akarjuk törölni? Pedig nagyon sok munkát megspórolhatunk azzal a pár perccel, amíg a vízkő oldó spray, vagy a zsíroldó hatni kezd, különben akár kezdhetjük elölről is az egészet.

Ablakmosás
A másik gyakori hiba, hogy nem számolunk az időjárással az ablaktisztítás során. Semmiképp se válasszunk esős, szeles napot. A verőfényes napsütést is kerüljük, mert ilyenkor bármennyire gyorsak is vagyunk az ablaktisztító folyadék azonnal rászárad az üvegre, csúnya csíkokat hagyva maga után bárhogy törölgetjük. Válasszunk egy délutáni napszakot, amikor süt a nap, de már nem tűz. Így tisztán látni fogjuk a szennyeződéseket és sokkal gyorsabban végzünk ezzel a nem túl kedvelt foglalatossággal.

A takarítóeszköz mindennek az alapja
Bármilyen jól is mossuk fel azt a padlót, ha régi és elhasznált a felmosófej, csak az azon lévő piszkot fogjuk fel-le maszatolni. Ugyanez igaz a mosogatószivacsra, a konyharuhákra, a wc-kefére vagy a teli porszívózsákokra, melyek nagyobb kárt okozhatnak a takarításkor, mint hasznot. Ezért is fontos, hogy takarítás előtt szánjunk arra időt, hogy tervet készítsünk, mert akkor még időben eszünkbe juthat, hogy kellenek-e új takarítókellékek, mielőtt nekiesnénk a munkának.